Минути след затварянето на избирателните секции победителят застана пред камерите

...
Минути след затварянето на избирателните секции победителят застана пред камерите
Коментари Харесай

ХДС надви Алтернатива за Германия в Саксония-Анхалт

Минути след затварянето на изборните секции спечелилият застана пред камерите в Магдебург, столицата на Саксония-Анхалт, само че напълно не бе изпълнен с такава еуфория, каквато би могла да се чака. Министър-председателят на провинцията Райнер Хазелоф от Християндемократическия съюз е получил 36 % от гласовете - над шест на 100 повече, в сравнение с предходните избори. Но той е отпаднал, предизборната акция несъмнено бе тестване. 67-годишният физик обобщава нещата по следния метод: " Хората ме познават и знаят каква е нашата стратегия. Но те знаят и какво мога да направя самият аз и зад какво заставам. Очевидно това доверие се е оказало решаващо ".

Да заложиш на сигурното

И в действителност гласоподавателите явно са предпочели в изпълнената с неустановеност обстановка заради пандемията да заложат по-скоро на това, което имат и познават. Хазелоф е министър председател на Саксония-Анхалт към този момент повече от 10 години и ще резервира поста си. И ХДС е явен победител в последните локални избори преди парламентарните през септември. Респективно това е триумф и за ръководителя на партията Армин Лашет. Както означи шефът на фракцията на ХДС и ХСС в Бундестага Ралф Бринкхаус, и Лашет, и министър председателят на Бавария Маркус Зьодер са се заели интензивно с предизборната акция в Саксония-Анхалт: " Когато ХДС и ХСС се поддържат, когато имаш добър претендент, към който се изпитва високо доверие, това работи ".

Мнозина са срещу държавно управление на " Алтернатива за Германия "

До последно изследванията свидетелстваха за яростна конкуренция сред ХДС и десните популисти от " Алтернатива за Германия ", само че в последна сметка разликата сред двете партии се оказа 14 %. Организацията на " Алтернатива за Германия " в Саксония-Анхалт е считана за изключително дясна, заради което е под наблюдението на Службата за отбрана на конституцията (контраразузнаването). Партийният водач Тино Крупала се опита в телевизионно изказване да открои нещо позитивно в постигнатите изборни резултати, въпреки неговата политическа мощ изненадващо да загуби гласове. " Гражданите гласоподаваха отчетливо за гражданско-консервативните партии, т.е. това е явен глас за ХДС и демонстрира какво ръководство желаят гласоподавателите, защото всички останали партии бяха " осъдени ".

Проблемът е единствено в това, че всички партии, в това число ХДС, изрично отхвърлиха възможното съдействие с " Алтернатива за Германия ". Но в този момент министър-председателят Хазелоф ще може умерено да разиска с всички партии с изключение на " Алтернатива за Германия " разновидностите за сформиране на държавно управление. Възможните съюзи са с досегашните сътрудници социалдемократите и зелените, само че е евентуално и Партията на свободните демократи да влезе в ръководството. Невероятно въпреки това е в кабинета да влезе Лявата партия, която с получените 11 % стана трета политическа мощ - разликите сред ХДС и левите просто са прекомерно огромни.

Отрезвяване при зелените

Полученият резултат в Саксония-Анхалт от 6,2 несъмнено е проваляне за Зелената партия, издигнала Аналена Бербок за кандидатка за канцлерския пост и със постоянни 20 % утвърждение в народен мащаб. Но тази партия кардинално има структурни проблеми в източните немски провинции - те са най-вече селскостопански, с по-малко градове и по-малко висшисти, с въгледобивни мини, в които хората се притесняват от интензифициране на политиката за запазване на климата. Както съобщи Аналена Бербок: " Още при предходните източногермански избори видяхме, че в обстановка, в която десните екстремисти биха могли да влязат в ръководството, доста хора си споделят - ще подкрепим партията на досегашния министър-председател ", т.е. в тази ситуация Хазелоф.

Пореден удар за Социалдемократическата партия

През последните години позициите на социалдемократите, въпреки да бяха част от ръководството в Саксония-Анхалт, не бяха положителни, само че постигнатият от тях резултат от 8,5 на 100 е следващият удар. Генералният секретар на партията Ларс Клингбел непосредствено призна, че е отчаян. " Не мисля, че от тези избори могат да се вършат заключения за идните след 112 дни избори за Бундестаг. Дотогава картите още веднъж ще се размесят, а и има време. " Социалдемократите по този начин или другояче нямат на какво друго да разчитат, с изключение на на издръжливостта - федералният финансов министър и претендент за канцлер Олаф Шолц би трябвало да реализира знамение, с цел да успее да застане отпред на изпълнителната власт в Германия.

Автор: Йенс Турау
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР