Минути след приключване на операцията по отстраняване на бъбрека с

...
Минути след приключване на операцията по отстраняване на бъбрека с
Коментари Харесай

Във Варна бе извършена първата в страната лапароскопска операция на бебе за отстраняване на бъбрек с вроден тумор

Минути след привършване на интервенцията по премахване на бъбрека с присъщ израстък и излизане от анестезия, 11-месечният Славе е подготвен да пълзи. Щадящата за бебето интервенция прави доцент доктор Деян Анакиевски от Клиниката по урология в УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна. Това е първият случай у нас, при който интервенцията се прави не по нормалния метод с класическа отворена интервенция, а лапароскопски – през три 5 мм отвори на кожата и един 3 см прорез в региона на слабините, от където се изважда повредения по рождение ляв бъбрек.

11-месечният Славе е от Македония. При раждането му е открита туморна групировка на горният полюс на левият бъбрек. Първоначално след ехографските прегледи е дадена диагнозата " хематом “, а пациентът е оставен за наблюдаване. На контролния обзор три месеца по-късно се открива, че образуванието е нараснало размерите си.  След изработен ядрено-магнитен резонанс и следваща биопсия се открива съществуването на вродения израстък (конгенитален мезобластен нефром – типичен тип). Родителите са извънредно разтревожени от обстоятелството, че при сходно образувание се постанова премахване на целия бъбрек. Правят съвещания и с други лекари в Германия, Турция, Сърбия и Франция, където им бива препоръчана класическа отворена интервенция за премахване на бъбрека. След няколкомесечно търсене и блуждаене родителите на Славе вземат решение да създадат интервенцията в България във Варненската университетска болница и да се доверят на доцент доктор Анакиевски.

Малкият пациент е признат на 24 юли в Отделението по детска онкология на варненската университетска болница за предоперативна подготовка. " До момента съм правил голям брой лапароскопии, само че единствено на възрастни пациенти “, споделя Доц. Анакиевски. " Основното предизвикателство пред нас беше да използван най-подходящата упойка за детето. “ Операцията продължава 60 мин.  Следоперативният интервал протече безпрепятствено в Детската реанимация. На третия ден 11-месечният пациент е изписан от болничното заведение. Хистопатологията удостоверява диагнозата - стандартен мезобластен нефром, който към този момент е отхвърлен не с огромен 10-12 см. прорез, а посредством няколко дребни отвора, а дребният Славе може да пораства здрав и да има естествена бъбречна функционалност.

" Тук не е значим обособеният човек, значим е екипът. Това е екипна работа “, уверен е доцент Анакиевски. " А нашият екип в университетската болница е цялостен. Разполагаме с безусловно всички условия и експерти да посрещнем здравните потребности на дребните пациенти като се стартира от предклиничната подготовка, през оперативното лекуване и се стигне до следоперативната реанимация. “ По думите на доцент Анакиевски е изцяло допустимо и подходящо да се вършат и други урологични интервенции по този оптимално щадящ за дребните деца метод, като вродено притеснение на легенчето, вродено притеснение сред легенчето и уретера, пластики на пикочния мехур при рефлукс и други

Конгенитален мезобластен нефром е най-честият незлокачествен израстък при новородени, отговарящ  приблизително на към 3% от всички бъбречни тумори при деца.  Най-често се диагностицира в първите три месеца от раждането (90% са диагностицирани до първата си година). По-често се засягат момчетата, за разлика от девойките (2:1). Познати са три положения на този тип тумор-  класически(конвенционален), целуларен и разбъркан вид. При изцяло оперативно премахване на тумора резултатите по литературни данни всекидневно са отлични.



Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар



Коментарът се запаметява. Моля, изчакайте... Ако сте регистриран консуматор влезте с вашите e-mail и ключова дума. Това ще Ви улесни при публикуването на коментар .

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя коментар:
код: Забележка: Публикуването на мнения не е анонимно . Всеки публикуващ коментар автоматизирано се съгласява с Общите условия за писане на мнения.

Условия за издание на коменатри:

Коментарите подлежат на администраторски надзор. Нецензурни, расистки изявления и обидни отзиви, както и рекламни послания могат да бъдат изтривани. Всякаква пропаганда и реклама на каквито и да било артикули, услуги, марки или компании е изцяло неразрешена. При доказване на лъжовен или подвеждащ коментар, същият ще бъде изтриван. При чести нарушавания от страна на един консуматор, достъпът му до уеб страницата ще бъде стеснен.Коментарите към публикациите са за разискване на тематиката, разисквана в публикацията. Всякакви мнения, които не са по тематиката, могат и най-вероятно ще бъдат изтрити. Обръщения към уеб страницата и поддържащите го в мненията не се позволяват. За задачата, апелирам, използвайте опциите за контакт с нас, посочени на страницата " За контакти ".



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар! ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [18] Новини от през вчерашния ден [19] « Август 2018 година » пон вто сря чтв пет съб нед1234567891011121314151617181920212223
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР