Минути след приключване на операцията по отстраняване на бъбрека с

...
Минути след приключване на операцията по отстраняване на бъбрека с
Коментари Харесай

Първата в страната лапароскопска операция на бебе за отстраняване на бъбрек с вроден тумор е факт

Минути след привършване на интервенцията по премахване на бъбрека с присъщ израстък и излизане от анестезия, 11-месечният Славе е подготвен да пълзи. Щадящата за бебето интервенция прави доцент доктор Деян Анакиевски от Клиниката по урология в УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна. Това е първият случай у нас, при който интервенцията се прави не по нормалния метод с класическа отворена интервенция, а лапароскопски – през три 5 мм отвори на кожата и един 3 см прорез в региона на слабините, от където се изважда повредения по рождение ляв бъбрек.

11-месечният Славе е от Македония. При раждането му е открита туморна групировка на горният полюс на левият бъбрек. Първоначално след ехографските прегледи е дадена диагнозата " хематом “, а пациентът е оставен за наблюдаване. На контролния обзор три месеца по-късно се открива, че образуванието е нараснало размерите си.  След изработен ядрено-магнитен резонанс и следваща биопсия се открива съществуването на вродения израстък (конгенитален мезобластен нефром – типичен тип). Родителите са извънредно разтревожени от обстоятелството, че при сходно образувание се постанова премахване на целия бъбрек. Правят съвещания и с други лекари в Германия, Турция, Сърбия и Франция, където им бива препоръчана класическа отворена интервенция за премахване на бъбрека. След няколкомесечно търсене и блуждаене родителите на Славе вземат решение да създадат интервенцията в България във Варненската университетска болница и да се доверят на доцент доктор Анакиевски.

Малкият пациент е признат на 24 юли в Отделението по детска онкология на варненската университетска болница за предоперативна подготовка. " До момента съм правил голям брой лапароскопии, само че единствено на възрастни пациенти “, споделя Доц. Анакиевски. " Основното предизвикателство пред нас беше да използван най-подходящата упойка за детето. “ Операцията продължава 60 мин.  Следоперативният интервал протече безпрепятствено в Детската реанимация. На третия ден 11-месечният пациент е изписан от болничното заведение. Хистопатологията удостоверява диагнозата - стандартен мезобластен нефром, който към този момент е отхвърлен не с огромен 10-12 см. прорез, а посредством няколко дребни отвора, а дребният Славе може да пораства здрав и да има естествена бъбречна функционалност.

" Тук не е значим обособеният човек, значим е екипът. Това е екипна работа “, уверен е доцент Анакиевски. " А нашият екип в университетската болница е цялостен. Разполагаме с безусловно всички условия и експерти да посрещнем здравните потребности на дребните пациенти като се стартира от предклиничната подготовка, през оперативното лекуване и се стигне до следоперативната реанимация. “ По думите на доцент Анакиевски е изцяло допустимо и подходящо да се вършат и други урологични интервенции по този оптимално щадящ за дребните деца метод, като вродено притеснение на легенчето, вродено притеснение сред легенчето и уретера, пластики на пикочния мехур при рефлукс и други

Конгенитален мезобластен нефром е най-честият незлокачествен израстък при новородени, отговарящ  приблизително на към 3% от всички бъбречни тумори при деца.  Най-често се диагностицира в първите три месеца от раждането (90% са диагностицирани до първата си година). По-често се засягат момчетата, за разлика от девойките (2:1). Познати са три положения на този тип тумор-  класически(конвенционален), целуларен и разбъркан вид. При изцяло оперативно премахване на тумора резултатите по литературни данни всекидневно са отлични.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР