Минути след като стана ясно, че президентът Реджеп Ердоган печели

...
Минути след като стана ясно, че президентът Реджеп Ердоган печели
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Хиляди отпразнуваха изборната победа на Ердоган

Минути откакто стана ясно, че президентът Реджеп Ердоган печели изборите, Истанбул като че ли се разсъни. Хиляди последователи на президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването се събраха пред централата на партията, с цел да отбележат изборната победа.

Победата на президента Реджеп Ердоган и неговата партия е повече от безапелационна.
Ердоган е мощен и заслужен водач! Реджеп Ердоган е най-хубавият водач за Турция и за света! Турция отива единствено към по-добро. - Какво желаете от Реджеп Ердоган? - Да продължи политиката си, да продължи да оказва помощ на мюсюлманите по света, да продължи да поддържа арабите. Ние всички обичаме Ердоган! Той работи за справедливостта! Очакваме по-добра стопанска система и по-добро обучение.
Президентът разгласи изборна победа, одобри отговорността да ръководи с необятни пълномощия под новата президентска система и прикани за единение. На фона на шумните нощни празненства, обаче, опозицията упрекна президента, Върховната изборна комисия и Анадолската организация в операция на изборите и обявяване на подправени резултати.
Ерхан Бозан, Републиканска национална партия: Проблемът е, че демокрацията в Турция беше значително унищожена. Имахме парламентарна система, в която трите управляващи се уравновесяваха и направляваха взаимно, само че в този момент сме се запътили към тирания под името " Президентска република ". Това, което ще влезе в действие на 25 юни, не е президентска система. Един човек да концентрира в ръцете си цялата власт - това е недопустимо.
Хиляди наблюдаващи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа и неправителствени организации следиха изборния развой. Заключенията:
Борис Ячев, наблюдаващ на изборите, ПАОССЕ: Макар че видимо да нямаше механически и софтуерни нарушавания по време на самия избор, усещаше се едно напрежение, един боязън, витае една натегнатост. Изключително засилено полицейско наличие, наличие на жандармерия - интервенция на полицията в самата организация и подготовка на вота, в това число посредством претършуване на хора, които са тръгнали да гласоподават, инспекция на документи. Традиционните нарушавания бяха - опит за напън от страна на ръководителя на СИК или членове да се гласоподава в избрана посока, връщане на хора, за които се знае, че ще гласоподават за друга партия от в този момент ръководещата под друг претекст.
Според старшия анализатор в Центъра за външни проучвания в Истанбул Аслъ Айдънтъшбаш, огромният въпрос оттук насетне е по какъв начин Реджеп Ердоган ще се оправи с решаването на огромните въпроси пред Турция.
Аслъ Айдънтъшбаш, старши откривател в Центъра за външни връзки, Истанбул: Не мисля, че някой в Турция е благополучен от обстоятелството, че има публицисти в пандиза или че върховенството на закона е в извънредно положение. И в двата лагера има хора, осъзнаващи, че демокрацията в Турция е в голяма рецесия. Въпросът, обаче, е - на кого вярвате да поведе страната в идващия стадий и ПСР съумява да съобщи сполучливо следното обръщение на своите гласоподаватели: " Демокрацията ни е счупена, само че има по-важни неща от демокрацията - целият свят е срещу нас, ние имаме външни врагове, Европа, не можем да поемаме риск, демокрацията не ни е топ приоритет, целият този сюжет - ние имаме външни врагове, е в действителност опрощение за въвеждането на едноличен режим.
Според Айдънтъшбаш, преходът от парламентарна към президентска система няма да е лек.
Аслъ Айдънтъшбаш, старши откривател в Центъра за външни връзки, Истанбул: Мисля, че ще бъде безпорядък. Новата система на ръководство е в действителност промяна от парламентарна република към изпълнително президентство, каквото е в Съединени американски щати. Но тази система е доста слаба по повод контрола и салдото сред другите управляващи. Консолидацията на властта основава и опозиция. Колкото по-силно е държавното управление, толкоз по-обединена и мощна става опозицията. Тези провокации не са лесни. Който и да е президент, той ще би трябвало да живее с обстоятелството, че Турция е разграничена страна. Дълбоко разграничено общество. Хората се усещат застрашени от другата страна.
Въпреки терзанията на опозицията и анализаторите, последователите на президента Ердоган продължиха да честват по улиците на Истанбул до късно през нощта. Защото този път Ердоган завоюва и Анкара, и Истанбул.
 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Emrah Gurel
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР