Минути след 20 часа депутатите приеха рамката на бюджета за

...
Минути след 20 часа депутатите приеха рамката на бюджета за
Коментари Харесай

Депутатите приеха рамката на бюджет 2024

Минути след 20 часа депутатите одобриха рамката на бюджета за следващата година и закриха днешното изключително и многочасово съвещание.

Четири часа лиши на депутатите да одобряват първи член от бюджета, който по принцип се приема финален тъй като съдържа бюджетната рамка и плануваните в нея доходи и разноски, написа „ Труд Нюз “.

Обезщетенията за развъждане на дете и минималното за безработица останаха без смяна, а нито едно в допълнение нарастване не мина в бюджета за пенсии.

„ И фискалният съвет, и Българска народна банка споделиха, че заложеният растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,2% няма по какъв начин да бъде реализиран, да не кажем че е мощно надценен, приказен. Още тука имаме един бюджет, който издиша първоначално “, разяснява Тошко Йорданов, Има Такъв Народ.

Прогнозите на финансовото министерство обаче бяха предпазени от ръководителят на бюджетната комисия.

„ Преди месец, когато внесоха бюджета имаше прогноза, че бюджета, да ви кажа към през вчерашния ден Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната е 97,7% “, уточни Йордан Цонев от Движение за права и свободи, ръководител на бюджетната комисия.

Сред тематиките които провокираха сериозен спор в зала беше нарастването на приходите на работещите в областта на образованието.

„ С плануваните в бюджета средства не се доближават 125% от междинната за страната заплата за учителите, макар че това е записано в Закона за междинното обучение. Това не е единствено мое мнение, а и на синдикалните и работодателски организации “, сподели Ирена Анастасова, Българска социалистическа партия за България.

„ Толкова доста неистини в едно изявление аз не бях чувал много от дълго време. Вие или не сте чела този държавен бюджет, или просто сте излязла единствено и единствено нещо да кажете “, отговори Венко Сабрутев, ПП-ДБ.

Според ГЕРБ-СДС обаче има дефицит на средства и недофинансиране в сферата.

„ Госпожо Анастасова, огромна част от нещата които казахте са верни, по тази причина и не подкрепихме бюджета на комисията по обучение и просвета. От друга страна – да, бюджет би трябвало да има, има някакво усъвършенстване сред първо и второ четене “, разяснява Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС.

Сред секторите, за които депутатите желаеха повече пари, е защита и сигурност.

„ Заложили ли сте нарастване на заплатите в бранша на Министерство на вътрешните работи? Ако не сте – ето предлагането на „ Възраждане “ за нарастване от едни 10 % “, разяснява Петър Петров.

„ Балансът постоянно е сложен, няма система в страната или в която и да е страна, която да каже имаме задоволително средства. Това да го видя, няма да го допускам “, сподели Асен Василев, министър на финансите.

Утре се чака да бъде довършено гласуването на държавния бюджет в отрасловата парламентарна комисия, с цел да може текстовете да стигнат и до зала.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР