Минусовите температури и вятърът, особено през зимата, са опасна комбинация

...
Минусовите температури и вятърът, особено през зимата, са опасна комбинация
Коментари Харесай

Зимни опасности: На човек с измръзване не трябва да се дава кафе и алкохол

Минусовите температури и вятърът, изключително през зимата, са рискова композиция за човешкото тяло. Нашето тяло не е предопределено за мощен мраз и престоят в такива условия без отбрана може да провокира в действителност ужасни последствия, при които думата „замръзване“ придобива напълно дословен смисъл.

Разходките през зимата несъмнено са потребни. Както е несъмнено това, че би трябвало да се обличаме топло. Специалистите настояват, че измръзване на тялото може да настъпи даже при нулеви температури.

Заедно със студа настава и така наречен нараснала зимна смъртност. Повечето от тях не се дължат на студа и провокираните от него затруднения на здравето. Но даже в най-развитите страни с добре отоплени жилища и публични здания всяка зима доста хора умират от измръзване.



Особено уязвими са възрастните, бебетата, болните хора и физически немощните. Както и всички здрави хора, изложени на яростен мраз. Но най-голямата заплаха да измръзнат е за тези, които паднат в студена вода. Те хем бързо се преохлаждат, хем по-късно облеклата им са мокри, а това е смъртоносна композиция.

През зимата влажен човек би трябвало колкото може по-бързо да бъде вкаран на топло, без дрехи, подсушен и преоблечен.

Изследователи от Университета Принстън споделят, че в случай че държите очите си отворени при мощен вятър и мраз без отбрана, мощният мраз може в действителност да докара до заледяване на роговицата на окото.



Затова в случай че сте скиор, обичате зимните спортове или просто се постанова да прекарвате доста време навън на вятър, не пропускайте да си сложите очила. Редовното намигване също ще резервира очите ви в положително положение.

Специалистите предлагат да затоплим замръзналите очи с ръка или благодарение на топли компреси, само че това няма да помогне да се избегне краткотрайното замъгляване на зрението. Възможно е даже контактните лещи да замръзнат по този начин, че да залепнат за очните ябълки.

Очите нормално се размразяват с лекарска помощ и всяко увреждане нормално може да се лекува с дни или седмици, а тежките случаи може да доведат до загуба на тъкан, изискваща възстановителна хирургия.



Ето за какво си коства човек да познава признаците на преохлаждането (хипотермия) и да знае какво да прави, в случай че ги усети самичък или ги разпознае при собствен непосредствен.

Има три стадия на измръзване, като в някои случаи може да докара до гибел на тъканите и отменяне на засегнатата област. Най-често измръзването визира носа, ушите, коленете и пръстите, защото те са релативно едва кръвоснабдени, изясняват медици.

В случай на измръзване на човек безусловно не би трябвало да се дава алкохол или кафе, безапелационни са експертите.



За да помогнете на потърпевшия, би трябвало да го заведете в топло помещение и да го увиете с одеяло. Можете да му дадете нещо топло за пиянство, само че не и кафе и алкохол.

По предписание алкохолът и кафето водят до вазодилатация – разширение на кръвоносните съдове. В случай на измръзване кръвоносните съдове на човек се стесняват, а упойващите питиета могат да доведат до тяхното скъсване, вътрешни кръвоизливи и като цяло до нарушение на сърцето.

Не можете да търкате кожата му със сняг или лед, нито да я затоплите с нагревателна поставка.

Рядко, само че се случва хора, починали от хипотермия, в последната си мъка са свалили облеклата си. Сайт за катерене споделя истории за цели групи, открити мъртви и изцяло голи в планината, а облеклата им – сгънати прилежно наоколо.



LiveScience отбелязва, че от време на време полицията неправилно взема такива случаи за обир. Има даже термин за това: „Парадоксално събличане“.

Германски учени от Freie Universitat Берлин преглеждат 69 смъртни случая на хипотермия от 1978 година до 1994 година Те са разкрили, че към 25% от жертвите са със свалени облекла преди гибелта си.

Хипотермията понижава умствените качества и обърква мислите. В по-късни стадии тя забавя притока на кръв и кръвоносните съдове се уголемяват, по тази причина потърпевшите се усещат, че като че ли горят, само че в действителност тялото им бързо губи топлота. Това чувство за топлота ги кара да се събличат и се обричат на крах.

Първа помощ при измръзване



Първо се изолира индивидът от ниската температура. При полеви условия в планината или навън замръзналите пръсти най-често се слагат под мишниците, с цел да са на телесна температура. Разбира се, отстраняват се ръкавиците, като крайниците никога не се затоплят с гореща вода или грейки.

Друга груба неточност са разтривките със сняг. Заради абразивното деяние на снега може да се смъкна и кожата на засегнатото място. Затоплянето, в случай че въпреки всичко решим да е с вода, би трябвало тя да е с телесна температура 35-36 градуса, не повече, тъй като в противоположен случаи е мощно мъчително, само че и ще докара до термично изгаряне на засегнатите елементи.

Добре е, както и при хипотермията, в случай че индивидът е в схващане, да се дават затоплени и подсладени течности, с цел да се увеличи кръвната захар и организмът да възвърне част от силите си.

Не бива индивидът да движи крайниците си, тъй като по този начин се подтиква кръвотока, и защото студената кръв навлиза към сърцето и мозъка, по този начин може да се стигне до потрес и да ги повреди.

Това важи освен за хората, само че също и за животните. За тях също зимата е сложен сезон. Въпреки пухкавата им четина, крайниците на домашните ни любимци също са изложени на риск.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР