Минск. Оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракетите

...
Минск. Оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракетите
Коментари Харесай

ТАСС: Беларус заяви, че излизането на САЩ от ДРСМО нанася сериозна вреда на международната сигурност

Минск. Оттеглянето на Съединени американски щати от Договора за унищожаване на ракетите със междинен и по-малък обхват (ДРСМО) нанася сериозна щета за интернационалната сигурност и стратегическата непоклатимост, съобщи беларуското външно министерство.
" Република Беларус изрази страдание за отдръпването на Съединени американски щати от ДРСМО, което докара до прекратяването му. ДРСМО беше един от най-важните детайли на актуалната архитектура на разоръжаване ", се споделя в изказването. „ Прекратяването на действието му нанася сериозна щета за интернационалната сигурност и стратегическата непоклатимост и основава причина за възобновяване на конкуренцията във въоръжаването в разнообразни райони на света, най-вече в Европа. "
Външното министерство на Беларус отбелязва, че договорът е съдействал за доста за понижаване на напрежението и усилване на доверието на европейския континент посредством възбрана на цялостен клас крилати и балистични ракети и в действителност бележи началото на на практика стъпки в региона на нуклеарното разоръжаване. Минск при актуалната обстановка приканва " всички заинтригувани страни от двете страни на Атлантическия океан да положат оптимални старания за попречване на разполагането на ракети със междинен и дребен обхват на европейския континент ".
Руското външно министерство разгласи в петък, че на 2 август по самодейност на американската страна ДРСМО е преустановен. Съединени американски щати обясниха решението си с отхвърли на Русия да извърши американския ултиматум за заличаване на новите крилати ракети вид 9M729, които съгласно мнението на Вашингтон и неговите съдружници от НАТО нарушават наредбите на контракта. Москва отхвърли тези обвинявания, като съобщи, че техническите характерности на ракетите 9M729 са в границите на позволените от контракта параметри, и подаде насрещни искове към Вашингтон.
Договорът е подписан от Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати във Вашингтон на 8 декември 1987 година и влиза в действие на 1 юни 1988 година Под негово деяние попадат ракети с по-малък (от 500 до 1000 км) и междинен обсег (от 1000 до 5500 км). До юни 1991 година отговорностите по контракта са изпълнени: Съюз на съветските социалистически републики унищожава 1846 ракети, Съединени американски щати - 846.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР