Минск/Москва. В Минск се проведе пресконференция на руския посланик в

...
Минск/Москва. В Минск се проведе пресконференция на руския посланик в
Коментари Харесай

„Независимая газета“: В Минск не искат да говорят и да слушат за Крим

Минск/Москва. В Минск се организира конференция на съветския дипломат в Белорусия Михаил Бабич, отдадена на годишнината от включването на Крим в състава на РФ. Белоруските медии не обърнаха внимание на събитието по инструкции от управляващите, както твърди съветската „ Независимая газета “ съгласно неофициалната информация, с която разполага изданието.
Пресконференцията е отразена единствено от съветските медии. Недържавните медии в Минск са показали равнодушие към проявата, като са създали взаимно изказване.
«Ние, белоруските неправителствени медии, като преценяме всички плюсове и минуси от наличието на нашите публицисти на това събитие, взехме решение да се въздържим от присъединяване в него»,се споделя в взаимното изказване на петте най-големи неправителствени средства за всеобща информация (СМИ) в Белорусия. Те са пояснили, че повода за отхвърли им е тематиката на конференцията – „ Не желаеме нашите читатели да сметнат, че присъединяване на публицистите ни значи поддръжка за една от страните в събитията в Крим от 2014-та година “. Журналистите декларират, че са подготвени да пишат по други тематики, в частност белоруско-руските връзки и да „ показват “ позицията на съветския дипломат пред своите читатели.
Държавните Средства за масова информация са се въздържали от гръмки изказвания, само че също не са почели проявата. При това държанието им напълно не е било ненадейно. В петък още в журналистическата общественост интензивно са се разпространявали клюки, че от горната страна са им спуснали напътствие да не вървят на конференцията за Крим. Освен това, в случай че неправителствените медии употребяват като мотив тематиката на конференцията, то държавните имат и други претекстове.
«Независимая газета» към този момент е споменавала, че в края на предходната седмица съветският дипломат влезе в открит спор с белоруското Министерство на външните работи. В изявление Михаил Бабич стартира дискусия с президента Александър Лукашенко, съгласно който русия се отнася много завладяно към белоруската продукция, нарушава съюзническите договорености и незаслужено упреква формален Минск, че е „ готован “. Ние в никакъв случай не сме ви били храненици и няма да бъдем. Когато хората слушат това, и аз изключително, който съм много самовлюбен човек, ми иде да се откажа от всевъзможни съюзи », реагирал тогава белоруския президент. Михаил Бабич се опитал да отговори с цифри, че това не е по този начин. Тогава точно Министерство на външните работи в Минск го нарекло „ счетоводител “ и го предиздвикало да „ прояви малко почитание “ към страната, в която обитава. «За дребното време, през което е в Белорусия, той даже не съумя да разбере каква е разликата сред федерален окръг и самостоятелна страна “, са установили във ведомството. На собствен ред Михаил Бабич е оповестил формалното изказване на министерството като „ брътвеж “.
В понеделник на конференцията той още веднъж се върнал на тази тематика и припомнил, че има право на сходни изявления. «Ако е нужно на страната ти, в избран момент посланикът й да стане счетоводител, изключително в случай че той е и добър счетоводител, това е гаранция за нея, че няма да я подминат, нито да я излъгват, а тъкмо назад, че партньорските й стопански връзки са транспарантни и разбираеми освен за служителите, само че и за всички жители на страните, участнички в тези връзки », е декларирал съветският дипломат. По думите на дипломата, «посланикът не върви единствено по приеми и не приказва единствено красиви слова, не изпраща от време в точния момент по някоя нота, среща-изпраща някого “. «посланикът е най-висшият формален представител на своята страна “.
Така, потвърдиха се и най-неприятните догатки и опасения, които се чуха още до момента в който се съгласуваше кандидатурата на Бабич за дипломат в Минск. Тогава се говореше за връзките му с Комитет за Държавна сигурност (на СССР), за случая към назначението му за дипломат в Киев, когато украинската страна отхвърли да го одобри, като го разгласи за „ дипломат на войната “, „ професионален вредител “ и „ типичен претендент на Кремъл за взаимоотношение със сепаратистите в Донбас при образуване на силови интервенции “.
Минск дължи мълча и съгласува кандидатурата му, само че Бабич провокира неспокойствие в белоруските управляващи, когато стартира пламенно да посещава предприятията, да пътува из районите на страната. Поведението му се прави оценка от специалистите като сходно с държанието на самия Лукашенко от 1990-те години, когато той беше решил, че е блъснал неговият час да стане глава на съюзното управление. Те напомнят, че по това време на пътуванията на белоруския президент из съветските региони се поставя точка по предписание на Кремъл.
Сега съгласно тях спорът може да завърши с отзоваване на посланика. Представители на опозицията в Минск към този момент са оповестили сходно искане.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР