Минск. Александър Лукашенко повтори тезата, че навсякъде има врагове и

...
Минск. Александър Лукашенко повтори тезата, че навсякъде има врагове и
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Минск. Александър Лукашенко повтори тезата, че на всички места има врагове и направи няколко сензационни изказвания. Според него враговете на Русия и Беларус се готвят за въоръжен спор и са организирали обстановката с мигрантите, с цел да отклонят вниманието на беларуските военни. Той сподели, че е подготвен да се бие против Украйна на страната на Русия в Донбас, в случай че „ атакуван още веднъж “, разяснява думите му съветският вестник “Независимая газета “

Хибридната война против Беларус заплашва да се трансформира в парещ боен спор, сподели Лукашенко на среща в Министерството на защитата на Беларус. „ В края на предходната година Ви предизвестих, че против нас стартира хибридна война в съвсем всички направления. Стигнахме до разгорещена борба “, сподели той. На срещата Лукашенко е разискал проект за " отговор на въоръжените сили на вероятни недружелюбни и нападателни стъпки към Беларус ".

„ Точно въоръжените сили. Не единствено армията, само че и Министерството на вътрешните работи, граничните войски, Комитета за държавна сигурност “, сподели той.

Както следва от казаното, враговете на Беларус не са единствено в прилежащите страни. Той е убеден, че страната е деен и значим военнополитически състезател в района. „ Искам присъстващите тук да научат едно: обстановката към Беларус не може да се преглежда настрана от това какво се случва в Черноморския басейн, въпросите, свързани с Украйна, Полша и балтийските страни,. Ние сме частица в тази обща верига “, сигурен е той.

Що се отнася до прилежащите страни, базирайки се на съветското министерство на защитата, той сподели, че те към този момент " упражняват бомбардировки ", практикуват нуклеарен удар против Русия и придвижват войски към беларуските граници. „ Това не е на вятъра, има нещо зад това “, уверен е Лукашенко. Украйна се готви за война. „ В Беларус виждат по какъв начин се организират учения в Украйна под кодовото име „ Полесие “, сподели Лукашенко.

По време на срещата той направи сензационно изказване, че в случай че е належащо, е подготвен да се бие в Донбас. „ Ако те (западните врагове на Беларус и Русия. - Н.Г.) още веднъж отприщят война в Донбас или някъде на границата с Русия, Беларус няма да остане настрана. И е ясно на чия страна ще бъде Беларус “, сподели той.

Цялата тази история с мигрантите на западната граница, съгласно него, също е била отприщена по някаква причина. Това е отклоняваща маневра, сигурен е Лукашенко. „ Те схващат чудесно: в случай че единствено Украйна се опита да отприщи спор с Русия, Беларус няма да остане настрана, тъй че беларуската войска би трябвало да бъде сдържана, напрегната по западните граници (Латвия, Литва, Полша) и на юг - посредством подсилване на украинската граница “, изясни той замислите на враговете си.

Врагът не подценява нищо в осъществяването на подлите си проекти, възмути се Александър Лукашенко. „ В тази миграционна рецесия негодниците стигнаха до убийството на хора. Хвърлиха мъртвец на границата ни през вчерашния ден вечерта и откриха различен мъртвец довечера “, сподели той. „ Е, представете си това са „ демократите “. До каква низост би трябвало да достигнете, с цел да убивате хора и да ги хвърляте в прилежащата територия “, възмути се водачът на Беларус.

Лукашенко е сигурен, че не утежнява обстановката и „ не драматизира “. „ Предупреждавам военните: би трябвало да имаме съответен отговор на всеки вероятен жест “, подреди той и инструктира министъра на защитата и началника на Генералния щаб на въоръжените сили да изготвят „ проект за реакция за възможна експанзия и противозаконни дейности против Беларус “.

Междувременно Александър Лукашенко напомни, че въпреки всичко би желал да води разговор с тези съперници, въпреки че от казаното остава усещането, че самият той към този момент не има вяра в това. „ Ако някой желае да приказва с нас като с мирни хора, апелирам,,заповядайте от през днешния ден. Ние сме подготвени да приказваме. Но в случай че някой пристигна при нас с меч или револвер, имаме какво да отговорим “, сподели той.

Към обвиняванията, че Полша е недружелюбна към Беларус, беше прибавен още един „ грях “. Лукашенко упрекна Полша, че има намерение да унищожи Европейския съюз благодарение на Съединени американски щати. „ Виждате, че тези полски негодници към този момент са тръгнали встрани. И през вчерашния ден забелязахме къде отиде Моравецки (Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша – „ НГ “) – във Англия. Сигурен съм, вижте, че в границите на година-две те желаят да унищожат Европейския съюз по предложение на Америка “, сподели той.

Експертите, разяснявайки изказванията на Лукашенко, както и преди, преди всичко споделят, че главната му цел е да активизира и държи поддръжниците си в непрекъснато напрежение. „ Миграционният спор е изгубен, само че нуждата от ескалация не е отишла на никое място. Следователно идващият стадий: изнудване с същинска война “, написа политическият наблюдаващ Игор Иляш по този въпрос.

Експертът обръща внимание освен на обстоятелството, че Беларус обществено се отхвърля от авансово оповестения неутралитет, само че в действителност споделя, че е подготвена да нападна. „ Всъщност обществено беше оповестено, че при положение на огромна война сред Русия и Украйна, Беларус ще застане на страната на Москва. И защото всички схващат чудесно, че Украйна явно не може да нападна Русия, дано да преведем това обръщение още по-точно: в случай че е належащо, Беларус е подготвена да поддържа нов стадий от съветската експанзия против Украйна “, споделя Игор Иляш в акаунта си в обществената мрежа.

Експертът обаче не е сигурен, че зад тези изказвания се крие същинско предпочитание за действителни военни дейности. „ От една страна, режимът изнудва Запада, въпреки това, с толкоз всеотдайни изявления търси благоволението на Путин “, споделя той за най-близките получатели на сензационните изказвания на формален Минск. „ Проблемът е, че сходни изказвания са рискови сами по себе си. Не всички спорове стартират, тъй като някой в действителност желае война и я възнамерява дълго време. Често се случва друго: политиците неразумно пускат серпантина на ескалация, която стартира да се развива обратно на желанията на създателите, подчинявайки се само на личната си логичност. Ако тракате с оръжието си доста дълго време, рано или късно то ще стартира да стреля “, обобщава специалистът.

„ Имам усещането, че Лукашенко опитва с беларусите: „ Нека организираме мигрантска рецесия и дано се борим с Украйна, в случай че избухне война в Донбас. Как ще реагирате? Какво ще ми извършите? " - разяснява пред НГ политологът Валери Карбалевич казаното от президента на Беларус. „ Този човек към края на политическия си живот престана да играе с популизма, спря да мисли по какъв начин да угоди на популацията и остана самичък със себе си “, счита специалистът. Подобна самодейност надали ще се хареса даже на поддръжниците на Лукашенко, споделя Валери Карбалевич. Но в това време той не изключва, че всичко, което сподели Лукашенко, може да се случи.
***

Москва. Руският заместник-министър на външните работи и някогашен непрекъснат представител на Русия в НАТО Александър Грушко изключи опцията да бъде възобновено представителството на страната му в НАТО в Брюксел. Русия разгласи прекратяването на задачата си в НАТО в средата на октомври в отговор на решението на Северноатлантическия алианс да отнеме акредитацията на осем чиновници на непрекъснатата задача на Русия към организацията. Прекратена е и работата на осведомителното бюро на НАТО и на военната задача за връзка в Москва, напомня съветският вестник “Коммерсантъ “ .

„ Всичко се развива по подобен метод, че надали ще се върнем там “, сподели Грушко по време на полемика в клуб „ Валдай “, отговаряйки на въпроса на домакина дали Русия ще се върне в Брюксел.

В началото на октомври секретариатът на НАТО уведоми съветската страна за решението на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг да отнеме акредитацията на осем чиновници на Постоянното посланичество на Руската федерация от 1 ноември 2021 година, както и да понижи общия брой на дипломатическата задача до 10 души. Според Столтенберг изгонените дипломати са били " необявени разузнавачи ".

Руският президент Владимир Путин, разяснявайки прекратяването на разговора с НАТО, съобщи, че самият Северноатлантически алианс е отговорен за закриването на непрекъснатата задача на Русия към организацията. Руският президент означи, че Москва " по този начин или и другояче не желае " да си сътрудничи с НАТО.
***

Москва. Москва ще отговори на идното ново експулсиране на съветски дипломати от Съединени американски щати. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, представен от “Российская газета “ .

" Ние предупредихме американците, че с цел да избегнем по-нататъшни съкращения на личния състав там, не можем да не отговорим ", сподели той и прикани Съединените щати да спрат с тази политика.

Около 27 съветски дипломати със фамилиите ще би трябвало да изоставен Съединените щати на 30 януари следващата година. Същият брой чиновници на дипломатическата задача ще би трябвало да си заминат от Съединени американски щати до 30 юни 2022 година, заяви съветският дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов късно вечерта в събота.

" Гонят наши дипломати. На 30 януари ще си замине огромна група мои приятели - 27 души със фамилиите си, а на 30 юни - още толкоз ", сподели Антонов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР