Министрите приеха промени в Наредбата за работното време, почивките и

...
Министрите приеха промени в Наредбата за работното време, почивките и
Коментари Харесай

Осиновителите имат право на 365 дни отпуск, ако детето е до 5-годишна възраст

Министрите одобриха промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които се регламентира използването на 365 дни отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Новият тип отпуск беше въведен с промени в Кодекса на труда, които влизат в действие на 1 юли 2018 година, оповестиха от Министерския съвет.

С измененията в наредбата се уреждат редът и изискванията на прилагане, в това число условията за показване на удостоверителни документи.

Изясняват се събитията за преустановяване и прекачване на права във връзка с отпуска при осиновяване на деца до 5-годишна възраст и на спомагателния отпуск при развъждане на дете до 2-годишна възраст, в случай че след приключване на отпуска в размер на 365 дни, детето не е навършило 2-годишна възраст.

Усъвършенства се и уредбата за сумираното пресмятане на работното време. Целта е да се изчистят откритите при използването на наредбата проблеми. С тях ще се подсигуряват правата на служащите и чиновниците и на работодателите при сумирано пресмятане на работното време.

Така се вкарва идентичен метод в трудовото и осигурителното законодателство при отчитане на отпуска за краткотрайна нетрудоспособност, бременност, раждане и осиновяване и се реализира в оптималната степен правдивост при заплащането в сходство с действително положения труд. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР