Министрите по европейските въпроси на ЕС за пръв път разпитаха

...
Министрите по европейските въпроси на ЕС за пръв път разпитаха
Коментари Харесай

Унгария настоя ЕС да избягва двойни стандарти в проверката за върховенството на закона

Министрите по европейските въпроси на Европейски Съюз за пръв път разпитаха маджарски министър за рестриктивните мерки, които министър председателят Виктор Орбан постанова на медии, съдии, учени, малцинства и правозащитни групи, съобщи EurActiv.

Година откакто Европейският парламент излезе с резолюция, съгласно която дейностите на Орбан основават " очевиден риск от съществено нарушение " на основни полезности на Европейски Съюз, през вчерашния ден министрите се срещнаха в Брюксел за първото публично чуване за Унгария.

" Европейски Съюз е като семейство в доста връзки. И в едно семейство би трябвало да има общ набор от правила в противоположен случай то не може да работи. А върховенството на закона е основата за това ", сподели австрийският министър по европейските въпроси Александър Шаленберг.

Орбан, който е на власт от 2010 година, разгневи Европейски Съюз и с острата си антиимигрантска позиция, само че като цяло съумя да избегне наказване, като се изключи че участието на партията му в Европейската национална партия бе замразено.

Блокът обаче възнамерява да обвърже великодушната си финансова помощ за по-бедните страни членки като Унгария и Полша – където националистите също слагат медии и съдии под държавен надзор – със спазването на върховенството на закона.

Вчерашното чуване бе част от инспекцията на блока дали Унгария нарушава законността, така наречен следствие по член 7 от Договора за Европейски Съюз. Най-строгото наказване по него може да бъде отнемане на Будапеща от право на глас в Европейски Съюз, само че за това е належащо единогласие, а Полша, против която е заведена същата процедура, и Унгария си дадоха обещание да се пазят.

След сесията полският министър Конрад Шимански сподели, че съгласно Варшава политиките на Орбан не съставляват систематичен риск за демократичните стандарти.

" Лов на вещици "

Други обаче подчертаха, че може да има последствия за Будапеща.

Министър Тити Тупурайнен от Финландия, която е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, акцентира, че това е единствено първото чуване за Унгария, и че през идващите месеци ще се реши по какъв начин да се работи отсега нататък, като добави, че остава опцията за наказания по член 7.

" Без ценене на върховенството на закона няма Европейски Съюз. Това е основата, върху която е построен Европейски Съюз ", акцентира Франс Тимерманс, зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за върховенството на закона.

От името на Париж и Берлин френският министър разяснява, че обстановката в Унгария е " тревожна ". " Когато приказваме за самостоятелност на съдии, независимост на медите, когато приказваме за отбрана на малцинствата, академична независимост това ни припомня за нашата еднаквост, за полезностите ни ", сподели Амели дьо Моншалан.

Преди чуването унгарският правосъден министър Юдит Варга отхвърли рецензиите като съобщи: " Отново сме изправени на позорния дирек поради това, че отхвърляме всеобщата имиграция. Но обстоятелствата са на наша страна. Ние пазиме Унгария! ". " Очаквам да заобикалят двойни стандарти; чакам да потвърдят, че тази процедура не е политически лов на вещици " добави Варга, представена от " Гардиън ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР