Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните - членки на ЕС,

...
Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните - членки на ЕС,
Коментари Харесай

Европа да не рискува с китайски фирми за жизненоважните си мрежи

Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните - членки на Европейски Съюз, се събират в Брюксел във вторник, с цел да разискват сигурността на новоизграждащите се безжични мрежи от пето потомство (5G). Техните решения могат да имат дълготраен резултат върху способността на европейските страни да защитят персоналната цялост на своите жители и в последна сметка - да защитят своите свободи.

5G мрежите скоро ще обиден всеки аспект от живота, в това число и жизненоважна инфраструктура. Новите високотехнологични благоприятни условия ще зареждат самостоятелни транспортни средства, изкуствен интелект, интелигентни мрежи и други новаторски технологии. Благодарение на метода, по който са построени 5G мрежите, е невероятно да се отдели някоя част от мрежата от друга.

С толкоз доста евентуални опасности от незабавен порядък е построяването на тези осведомителни артерии на XXI век да бъде осъществено от надеждни компании. По-специално извънредно значимо е европейските страни да не дават котрола върху своята жизненоважна инфраструктура на китайски софтуерни колоси като Huawei или ZTE.

Само вземете поради историята на Huawei. Компанията със седалище в Шънджън поддържа връзки с Народната освободителна войска на Китай. Тя е забъркана в шпионаж в Чехия, Полша и Нидерландия, твърди се, че е откраднала интелектуална благосъстоятелност от задгранични съперници в Германия, Израел, Обединеното кралство и Съединени американски щати и е упрекната в рушвет и корупционни практики в страни като Алжир, Белгия и Сиера Леоне. Huawei получава голяма държавна поддръжка, която й разрешава незаслужено да подбива цените, предлагани от съперници, работещи на пазарен принцип.

Осигуряването на отбрана на 5G мрежите не значи само да се предотврати опцията да ги построява определна компания. Китайският закон за национално разузнаване показва ясно, че Китайската комунистическа партия

може да принуди всеки снабдител на 5G услуги

да предава информация и да прави други секретни действия. Това буди безпокойствие, тъй като Китайската комунистическа партия сама по себе стои зад дълъг лист от злонамерени киберактивности. Миналата година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати повдигна обвинявания против членове на намиращата се в Тиендзин хакерска група APT 10, която е работила дружно с Министерството на държавната сигурност на Китай, атакувайки десетки европейски и американски компании за кражба на интелектуална благосъстоятелност и сензитивна персонална информация.

С опциите на 5G Китайската комунистическа партия може да употребява достъпа на Huawei или ZTE до частна или фирмена информация за кражба или да употребява спешни прекъсвачи, с цел да провокира разстройства в жизненоважни бъдещи приложения като електрически мрежи или телехирургически центрове. И е належащо единствено да се видят безкрайните нарушавания на човешките права от страна на Китайската комунистическа партия в Синцзян, които толкоз красноречиво бяха посочени в изтекли наскоро документи, с цел да се разбере по какъв начин тази партия употребява технологиите за всеобщи репресии.

Техническите специалисти на Европейски Съюз направиха огромна крачка напред през октомври, когато в координирана оценка на риска за 5G мрежите предизвестиха, че " рисковият профил на обособените снабдители ще бъде от особена значимост,

в това число и вероятността доставчикът да бъде обект на интервенция

от страна отвън Европейски Съюз ". Съединените щати настоятелно приканват страните - членки на Европейски Съюз, да отидат още по-далеч и да открият национални стандарти за справяне с евентуалните закани за неприкосновеността на персоналния живот, сигурността, сигурността, правата на индивида, суверенитета и интелектуалната благосъстоятелност.

Някои от поддръжниците на Пекин, в това число и европейски PR компании, наети от Huawei за преодоляване на отрицателните настроения, се изричат против този съвет. Те настояват, че технологията на Huawei е по-добра и по-евтина от другите възможности, като ингорират притеснителната история на компанията.

Европейски Съюз не би трябвало да ги слуша или да поема такива опасности, които са разказани тук. Европейски компании като Ericsson и Nokia, както и южнокорейската компания Samsung, създават висококачествено 5G съоръжение на конкурентни цени. Тези компании са законни търговски субекти, които вземат участие в почтена конкуренция. Още по-важното е, че техните седалища се намират в демократични страни, които се придържат към върховенството на закона и са виновни за своите дейности.

Съединените щати почитат правото на всяка страна да дефинира софтуерната си политика и да взема решение по какъв начин ще пази своя народ. Но нашите другарства и съюзи с страните - членки на Европейски Съюз -

тези, които в последна сметка са построени върху общата обич към свободата -

изискват да споделяме своите терзания, когато забележим опасност за нашата обща сигурност. Уверен съм, че европейските страни ще продължат да вземат положителни решения от името на своите жители. Съединени американски щати чакат да работят с Брюксел за построяването на мощно, несъмнено и проспериращо цифрово бъдеще за всички нас.

Преводът на текста на държавния секретар на Съединените щати Майк Помпео, оповестен през вчерашния ден в " Политико ", е възложен от посолството на Съединени американски щати. Заглавието и акцентите са на " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР