Министрите от третия кабинет Борисов одобриха 10 милиона лева допълнително

...
Министрите от третия кабинет Борисов одобриха 10 милиона лева допълнително
Коментари Харесай

Правителството даде 10 млн. лева на Софийския университет

Министрите от третия кабинет " Борисов " утвърдиха 10 милиона лв. в допълнение за Софийския университет " Кл. Охридски ".

С това се похвали персонално министър председателят Бойко Борисов при започване на днешното съвещание на държавното управление, което се организира пробно в зала 3 на НДК. Там ще заседават евролидерите.

Просветният министър Красимир Вълчев изясни, че от тази сума девет милиона отиват за поддръжка и модернизиране на материалната база на СУ, която е и историческа полезност за столицата.

Затова и на университета му трябвали средства за поддръжката й. Един милион лв. отиват за придобиването на дълготрайни материални и нематериални активи.

Ректорът на СУ професор Атанас Герджиков изрази задоволството си от решението на държавното управление. Той благодари на Борисов за бързото и заслужено решение. Герджиков напомни, че приоритет за държавното управление е образованието.

Провеждахте избавителна промяна за висшето обучение, посочи ректорът. Да използваме този миг да сложим основите на автомагистралата на духа, акцентира той. България може да се трансформира в страна на духовността и да се реализира по-голям стопански напредък и разцвет посредством обучение, просвета и просвета, съобщи професор Герджиков. Не позволявайте да се отклоните от този път, настоя още той.

На собствен ред министър председателят Борисов напомни направените вложения в просветителна инфраструктура.

Припомняме, преди ден преподаватели от столичната Професионална гимназия по облекло са останали извънредно сюрпризирани от изказването на министъра на образованието Красимир Вълчев. Ръководството на учебното заведение схванало посредством медиите, че учебното заведение освен ще бъде преместено на различен адрес, само че и че то към този момент било преместено. Ден по-рано - на 8 януари 2018 година министър Вълчев съобщи, че още преди две години - 2016 година - е изменен административният адрес на гимназията.

В понеделник след среща в СУ " Свети Климент Охридски " бе оповестено решението постройката на Професионалната гимназия да се даде на Алма Матер като отплата за отнетата постройка на бул. " Ал. Стамболийски " в София в интерес на съда и прокуратурата.

Академичният съвет на СУ сложи ултиматум на държавното управление и съобщи подготвеност за митинги на 22 януари.

Преподавателите от столичната гимназия припомнят и че Професионалната гимназия по облекло " Княгиня Мария Луиза " е първото девическо професионално учебно заведение в България. Основано е през 1893 година по самодейност на благотворително сдружение " Майка ", управлявано от видните български общественички Йорданка Филаретова и Екатерина Каравелова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР