Министрите от кабинета „Петков”, заедно с началника на правителството Лена

...
Министрите от кабинета „Петков”, заедно с началника на правителството Лена
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Украински гражданин със статут у нас ще получава по 40 лева на ден

Министрите от кабинета „ Петков”, дружно с началника на държавното управление Лена Бориславова направиха изказване след завършилото съвещание на Министерски съвет през днешния ден. Финансовата помощ за украинските бежанци беше водеща тематика. Всеки украински жител със статут у нас може да получава по 40 лв. дневно.

„ В днешното съвещание на Министерски съвет ще имаме значими тематики за разискване. Ще приемем това, което обсъдихме в Народно събрание - спомагателни средства за зърнени култури, с цел да подсигурим до 2023 хляба на българина. Приемаме европейската инструкция за краткотрайна протекция, която беше призната на 4 март и ще даде опция за бързи процедури за украинските бежанци в България. Ще приемем и помощта от 40 лв. на всеки украински жител, търсещ протекция, с цел да сме сигурни, че можем да създадем изискванията за престояване положителни, в това число да им намерим в пай период работа”, сподели Кирил Петков преди съвещанието.

" По отношение на украинските жители, които са принудени да изоставен родината си, България се причислява към европейската протекция под формата на пускане на ограниченията на Директивата за краткотрайна протекция. Предоставя се краткосрочна помощ за 3 месеца за украински жители – в размер на до 40 лв. дневно ", сподели началникът на кабинета Лена Бориславова.

С тази мярка ще бъде подкрепят и българският туристически бранш, който в създалата се обстановка може да чака отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят украински бежанци, изясни тя.

По думите ѝ България няма да изпраща изтребители към Украйна. Това е решение, зад което застава кабинетът, само че не е било обсъждано на днешния министерски съвет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР