Министрите от кабинета Борисов-3 одобриха промени в Закона за преминаването

...
Министрите от кабинета Борисов-3 одобриха промени в Закона за преминаването
Коментари Харесай

Улесняват издаването на документи с промени в Закона за преминаване на чужди войски

Министрите от кабинета " Борисов-3 " утвърдиха промени в Закона за прекосяването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на непознати въоръжени сили .

Целта на закопроекта е основаване на бърз и елементарен механизъм за споразумяване на документи. Те са за престояване на задграничните военнослужещи от НАТО , цивилните към тях и подвластните лица , работещи в структури на Алианса на територията на Република България до техническа опция за издаване на карти по член 14, алинея 6 от Закона за българските персонални документи - карта на чиновник в конструкция на НАТО и на подвластно лице на подобен чиновник .

Според текста на Закона за българските персонални документи :

Чл. 14. (Изм. - Дъждовни води, бр. 82 от 2009 г.) (1) На пребиваващите в Република България чужденци се издават следните документи за идентичност:
карта на бежанец; карта на чужденец, получил убежище; карта на чужденец с филантропичен статут; краткотрайна карта на чужденец; уверение за пътешестване зад граница на бежанец; уверение за пътешестване зад граница на чужденец, получил убежище; уверение за пътешестване зад граница на чужденец с филантропичен статут; уверение за пътешестване зад граница на разположение без гражданство; краткотрайно уверение за овакантяване на Република България; уверение за завръщане в Република България на чужденец.
(2) На пребиваващите в Република България чужденци, които са получили позволение за престояване по Закона за чужденците в Република България, се издават документи за престояване - позволение за престояване, според условията на Регламент (ЕО) № 1030/2002 на Съвета от 13 юни 2002 година по отношение на единния формат на разрешенията за престояване за жителите на трети страни, именуван по-нататък " Регламент (ЕО) № 1030/2002 ".

(3) (Изм. - Дъждовни води, бр. 21 от 2012 година, изм. - Дъждовни води, бр. 97 от 2016 г.) На дълготрайно или непрекъснато пребиваващи чужденци - членове на фамилиите на българските жители, както и на членовете на фамилиите на други жители на Европейски Съюз, на жители на страни - страни по Споразумението за ЕИП, и на Конфедерация Швейцария се издава " карта за престояване на член на фамилията на жител на Съюза " при условия и по ред, избрани с акт на Министерския съвет.

(4) (Изм. - Дъждовни води, бр. 97 от 2016 г.) На жителите на Европейски Съюз, които не са български жители, на жителите на страни - страни по Споразумението за ЕИП, и на жителите на Конфедерация Швейцария, които са упражнили правото си на свободно напредване според българското законодателство и обвързващите правила на правото на Европейския съюз, се издава уверение за престояване на жител на Европейски Съюз при условия и по ред, избрани с акт на Министерския съвет.

(5) (Изм. - Дъждовни води, бр. 97 от 2016 г.) На упълномощените в Република България чиновници в дипломатическите и консулските представителства на други страни или в представителства на интернационалните организации Министерството на външните работи издава карта по член 59, алинея 5 при условия и по ред, избрани с акт на Министерския съвет; картата удостоверява техните привилегии и имунитети според интернационалното право, а при нужда я показват при влизане и престояване на територията на Република България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР