Министрите от Има такъв народ напуснаха заседанието на кабинета, на

...
Министрите от Има такъв народ напуснаха заседанието на кабинета, на
Коментари Харесай

Напрежение между ИТН и кабинета заради проекта за новия Бюджет 2022

Министрите от " ИТН " напуснаха съвещанието на кабинета, на което трябваше да се гласоподава планът за актуализация на Бюджет 2022.

Причината е противоречие с предложенията на Асен Василев, които засягат средствата на министерствата в квотата на Има Такъв Народ.

Вицепремиерът Гроздан Караджов, министърът на спорта Радостин Василев и министърът на външните работи Теодора Генчовска, са излезли от заседателната зала в Министерски съвет поради неодобрение от измененията в бюджета.

Очаква се въпросът да бъде разискван на съдружен съвет в сряда вечер, оповестява bTV.

Актуализираният бюджет планува да се усили минималният размер на пенсиите с 60 лева и още 10 %. По-голямата част от тези средства се плащаше и досега, само че под формата на изключителни добавки поради пандемията. Сега най-малките пенсии ще бъдат одобрени на 467 лева (при публично равнище от 300 лева към момента).

Вдига се и таванът за най-големите изплащани пенсии на 2000 лева (от 1500 лева към момента).

Ще бъде включена и мярката за отстъпка от 25 стотинки за всеки литър бензин или дизел без добавки, от която ще може да се възползват водачите на коли с български регистрационни номера.

Освобождават се от данък електрическата сила и втечненият газ. Ставката на Данък добавена стойност за парното пада на 9 %, а Данък добавена стойност на хляба - до 0%.

Предвидени са и спомагателни данъчни облекчения за младите работещи фамилии, които " имат най-големи компликации да провеждат фамилните си бюджети в инфлацията ", по думите на Кирил Петков.

" Не харчим повече пари, а ги даваме на хората, които имат най-голяма потребност. С това този бюджет отива към Народното събрание ", сподели министър председателят Кирил Петков преди съвещанието.

" Заедно тези ограничения са невиждани, само че не са проинфлационни, тъй като крайният недостиг остава на 4,1 милиарда лева ", сподели още той.

Проектът, който Министерството на финансите разгласява, би трябвало да влезе в действие на 1 юли, в случай че получи утвърждението на Народното събрание. В него е заложено равнище на средногодишна инфлация от 11,9 на 100, усилва се и лимитът на държавния дълг с още 3 милиарда лева

Антикризисните ограничения ще костват 2 милиарда лева на бюджета, като общите разноски към този момент стигат над 43% от Брутният вътрешен продукт.

На фона на снижените данъчни ставки за някои артикули, кабинетът желае да вдигне акциза на цигарите и тютюневите произведения, както и да върне още веднъж на 20% Данък добавена стойност за бирата и виното, продавани от заведения за хранене и кетъринг услуги.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР