Министрите на земеделието на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) обсъдиха

...
Министрите на земеделието на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) обсъдиха
Коментари Харесай

Министрите на земеделието в ЕС обсъдиха ситуацията със заболяването АЧС

Министрите на земеделието на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) разискаха обстановката със болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Това стана по време на днешното съвещание на Съвета по селско стопанство и риболовство, което се организира в Брюксел.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева подчертава върху спомагателни ограничения за надзор на храните, които минават през границите. Тя уточни, че точно те са рискови за преместване на болестта. По думите й са нужни общи дейности и интегриран проект, с които целият Европейски Съюз да се оправи с това рисково заболяване. Всички страни се изрекоха в поддръжка на продължаването на координирани дейности за битка с Африканската чума по свинете. Те локализираха пограничните зони, използването на ефикасни ограничения за контрол и надзор взаимно със заинтригуваните страни.

България упорства за навременно финансиране от Европейската комисия по линия на ветеринарните стратегии за справяне с заболяването. Десислава Танева съобщи, че тази помощ е извънредно значима и страната ни чака подкрепяне за осъществените дейности от предходната година. Десислава Танева напомни, че първият случай на болестта е регистриран за първи път в България през 2018 година

„ През миналата седмица регистрирахме още няколко огнища. От предходната година прилагаме проект с ограничения за предварителна защита и битка против АЧС. За нас болестта е извънредно рисково, тъй като страната ни има добре развъртян промишлен бранш в свиневъдството с брутна продукция към 130 млн. евро за 2018 година Свинското месо е с най-голям дял на ползване от популацията ни “, уточни още министърът. Тя посочи, че страната ни продължава да извършва ограниченията за предварителна защита, които срещат отрицание от хората по места. „ Започваме огромна осведомителна акция, с цел да срещнем популацията с превенционните ограничения против АЧС.

Надяваме се това да е потребно за популацията и да не срещаме усложнение във връзка с използването на ограниченията “, разяснява Танева. Министър Танева благодари на еврокомисаря по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис за поддръжката, която страната ни постоянно е получавала при разнообразни епизоотии и с които се е справяла сполучливо. На днешното съвещание на Съвета комисар Андрюкайтис прикани към продължение използването на ограниченията в Европейски Съюз, в т.ч повишение на информираността на популацията по отношение на опцията за разпространение на заболяването чрез храни и артикули, като се работи взаимно с превозвачите и пътните служби. Комисарят още веднъж подсети за нуждата от понижаване популацията на диви прасета в незасегнатите региони и прикани за съблюдаване на ограниченията в зоните от регионализацията. Това ще разреши запазването на търговията в незасегнатите региони, като Комисията продължава да работи в тенденция за повдигане на рестриктивните мерки от страните отвън Европейски Съюз. Той добави, че се работи по създаването на ваксина, само че това е развой, който лишава доста време и финансов запас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР