Министрите на здравеопазването на държавите-членки на ЕС приеха на днешното

...
Министрите на здравеопазването на държавите-членки на ЕС приеха на днешното
Коментари Харесай

ЕС прие Препоръка на Съвета за засилване на сътрудничеството в борбата срещу болести, предотвратими чрез ваксинация

Министрите на опазването на здравето на държавите-членки на Европейски Съюз одобриха на днешното си съвещание Препоръка на Съвета за усилване на съдействието в битката против заболявания, предотвратими посредством имунизация, и организираха полемика за справяне с неправилните разбирания против имунизациите на европейско и национално равнище. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

„ Темата за съмненията при имунизирането е извънредно значима. За адресирането на този проблем е нужен разбор на съответните аргументи за недоверието измежду популацията, както на национално, по този начин и на европейско равнище. За справяне с тези проблеми са нужни ограничения по всички звена във веригата: отговорно отношение на производителите, отчитащо публичната чувствителност; мощни регулаторни органи, прилагащи прецизно регулаторната рамка; ангажирани медицински специалисти; добре осведомени пациенти “.

Тази позиция изрази министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на съвещание на Съвет на Европейския съюз „ Заетост, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси “, част „ Здравеопазване “, което се организира през днешния ден в Брюксел, Белгия.

Република България поддържа рекомендацията за подсилване на съдействието сред държавите-членки посредством продан на данни за понижаване недоверието на обществото по отношение на сигурността на имунизациите.

В изявлението си министърът акцентира, че България е страна, която слага преди всичко даването на достоверна информация на наличен за обществото език, и която влага в образование на медицинските експерти. Ключова роля имат персоналните лекари и педиатри, доверието в чиито рекомендации е от водещо значение за преобладаващата част от родителите.

Силният ангажимент на педиатрите за следене на наложителния имунизационен календар, способените препоръки, построяването на връзки на доверие с родителите са скъпа процедура, която следва да се поддържа и предизвиква.

Министър Ананиев съобщи, че акцент следва да бъде подложен и върху разяснителните акции, предоставящи справедлива информация на понятен език, като е значимо информацията да почива на медицински обстоятелства и доказателства за ефикасността на имунизациите. Проучванията както на европейско, по този начин и на национално равнище ясно показват, че са налице опасения по отношение на сигурността и ефикасността на имунизациите. Подобни опасения – изключително в случаите на имунизациите от наложителния имунизационен календар, могат да имат рискови последствия.

Кирил Ананиев уточни още: „ Важна роля за възобновяване на доверието имат и регулаторните органи – организациите по медикаментите на национално и европейско равнище, които могат да дават неотложно информация на обществото във връзка на съответни артикули и да не позволяват безпочвено усилване на страховете на популацията. Стриктната нормативна уредба в региона на лекарствената регулация е едно от достиженията на Европейски Съюз, гарантиращо доверие на европейските пациенти в сигурността, ефикасността и качеството на всеки лекарствен артикул, който се предлага на пазара на Европейски Съюз, включително ваксини. Точното използване на тези условия по отношение на имунизациите е директно обвързвано с доверието на пациентите ".

В тази посока беше и извършената по време на Неформалния съвет на здравните министри във Виена полемика по отношение на ускорената процедура за даване на позволения за приложимост за лекарствени артикули.

Здравните министри разискаха и настоящото положение на опазването на здравето на територията на Европейския съюз. Според България добавената стойност от самодейността се състои във опцията за преглед на водещите трендове в опазването на здравето, значимите проблеми, общи за страните членки, и открояването на области, в които Европейски Съюз може действително да добави стойност.

„ Позволявам си да насочва зов отчетите да отразяват правдиво обстановката и трендовете по ДЧ. Това допуска интензивна връзка с националните способени органи, задоволително време за реакция и отчитане на направените мнения в тяхната целокупност “, обърна се Ананиев към сътрудниците си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР