Министрите на вътрешните работи на няколко държави от ЕС и

...
Министрите на вътрешните работи на няколко държави от ЕС и
Коментари Харесай

Вътрешните министри от ЕС са предпазливи към плана на Австрия за миграцията

Министрите на вътрешните работи на няколко страни от Европейски Съюз и представители на съюза реагираха резервирано на предлагането на Австрия да бъдат лимитирани правата за даване на леговище. Това стана на неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз " Правосъдие и вътрешни работи " в австрийския град Инсбрук, съобщи ДПА.

Министрите дадоха ясно да се разбере, че техният приоритет е да подсигуряват сигурността на външните граници на Европейски Съюз, да се борят с каналджиите в Средиземноморието и да съумеят да върнат мигрантите с отхвърлени молби за леговище, съобщи Българска телеграфна агенция.

Заседанието в Инсбрук беше първото след съглашението за миграцията, реализирано на срещата на върха на Европейски Съюз в края на предишния месец. То включва предложение за " платформи за дебаркиране " в райони като Северна Африка за мигранти, избавени в Средиземно море, както и за основаване не центрове на европейска земя.

" Сега е ред на министрите и на всички нас да осъществим обещанията си ", сподели пред кореспонденти европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос.

По-рано тази седмица австрийският министър на вътрешните работи Херберт Кикъл влезе в новините с предложение на бежанците да не се разрешава да подават молби за леговище в Европейски Съюз, в посолства на Европейски Съюз или в плануваните " платформи за дебаркиране ". Вместо това Европейският съюз може да подбере най-уязвимите бежанци в бежански лагери край спешните райони, съобщи крайнодесният австрийски министър, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

" Никое председателство няма правото да суспендира Женевската спогодба " по въпроса за закрилата на бежанците, сподели люксембургският министър на външните работи и имиграцията Жан Аселборн.

В същия дух се изрекоха също министрите от Португалия и Гърция, както и еврокомисарят Аврамопулос. Те подчертаха, че европейските полезности включват и даването на леговище на преследвани хора.

Дори твърдолинейните европейски съдружници на Кикъл немският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер и италианският му сътрудник Матео Салвини резервираха безмълвие за концепцията на Виена след тристранните си диалози тази заран, отбелязва ДПА.

След срещата си тримата министри обявиха, че Германия, Италия и Австрия имат намерение да работят в по-тясно съдействие, с цел да бъде въведен " ред " в сегашната обстановка с миграцията в Европейски Съюз, както и с цел да има надзор по границите на съюза.

" Ако понижим заминаванията, слизанията по крайбрежията и пристиганията, по външните граници на Европейски Съюз няма да има никакъв проблем ", сподели Салвини по въпроса за мигрантите, идващи в страни като Италия и отиващи към по-богати страни като Германия.

Рим стартира да отхвърля достъп до своите пристанища на филантропичните кораби за избавяне на мигранти. Салвини желае да разшири тази обсада и за корабите, участващи в формалните избавителни интервенции на Европейски Съюз.

" Обединихме се към мнението, че желаеме да въведем ред по този въпрос, тъй като прекомерно дълго преобладаваше безредието ", съобщи Зеехофер.

Той се пробва да обезпечи съглашения с Италия и Гърция, които ще разрешат на Германия да връща мигранти, в случай че в началото те са кандидатствали за леговище в тези страни.

Вчера Салвини даде ясно да се разбере, че сходни разисквания може да стартират само откакто Европейски Съюз е подхванал дейности, с цел да не се позволява идването на нови хора. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР