Министрите на вътрешните работи на Италия, Австрия и Германия, ястреби

...
Министрите на вътрешните работи на Италия, Австрия и Германия, ястреби
Коментари Харесай

"Oста на желаещите" за борба срещу нелегалната миграция засилва разделението в ЕС

Министрите на вътрешните работи на Италия, Австрия и Германия, ястреби по горещия мигрантски въпрос, ще основат " ос на искащите ", с цел да се опълчват на незаконната имиграция, увеличавайки европейските различия по въпроса.

За немския канцлер Ангела Меркел, подложена на критика към този момент в своята страна поради политиката си за даване на леговище, считана за прекомерно благосклонна, този анонс е тежък удар в битката й с министъра на вътрешните работи, мощно консервативния баварец Хорст Зеехофер. Според някои медии техният спор, обвързван със стягането на немската миграционна политика, е подобен, че заплашва нежния баланс на обединението сред Християндемократическия съюз, баварската десница и социалдемократите.

А консервативният австрийски канцлер Себастиан Курц бе индивидът, който един до друг със Зеехофер в Берлин, разгласи " ос на искащите в битката против незаконната имиграция ", включваща още Рим и Берлин. Нещо, което той премълча по време на конференция с Меркел, минала в по-скована атмосфера, в сравнение с тази със Зеехофер.

Тази ос - термин, който препраща към съюза сред Германия, Италия и Япония по време на Втората международна война - ще сплоти по-конкретно министрите на вътрешните работи на Италия и Австрия, Матео Салвини и Херберт Кикъл, и двамата от крайната десница, а също по този начин и немския им сътрудник.

Катастрофа

" Радостен съм от положителното съдействие, което желаем да изградим сред Рим, Виена и Берлин, съобщи Курц. Мисля, че е значимо да не чакаме злополуката, както през 2015 година, а да действаме в точния момент против нея. " Той имаше поради идването на хиляди претенденти за леговище в Европа и решението на канцлера да отвори Германия за тези мигранти.

В отговор на младия австрийски канцлер по време на обособена конференция Ангела Меркел още един път настоя за " общ европейски отговор " на мигрантското предизвикателство.

Тридесет и една годишният австрийски канцлер, чиято страна поема ротационното председателство на Европейския съюз на 1 юли, трансформира в собствен главен приоритет битката против незаконната имиграция - тематика, която го докара на власт в края на 2017 година отпред на коалиция с крайната десница. Той също по този начин напомни - " нашата основна цел е да напреднем в отбраната на външните граници " на Европейския съюз.

Себастиан Курц работи и с други страни за основаването на центрове за приютяване на мигранти отвън Европейски Съюз и заявява, че има поддръжката на Холандия и Дания. Така се подкопава планът на Ангела Меркел за основаване на общностна система за даване на убежища - въпрос, който ще бъде разискван на срещата на върха на Европейски Съюз в края на юни.

Допринасяйки в допълнение за объркването, Италия и Гърция, на фронтовата линия на мигрантския поток, изискват систематизиране на мигрантите в Европейски Съюз. Меркел гледа на това с положително око, само че гневната опозиция на страните от Централна Европа наподобява авансово обрича плана.

Към тези разнообразни европейски несъгласия се прибавя и разногласието, който избухна сред Италия, ръководена към този момент от популистите и крайната десница, и Франция.

" Официални извинения "

Италианският вътрешен министър Матео Салвини изиска " публични извинения " от Франция след изявленията на президента Еманюел Макрон, критикуващи " цинизма " и " безотговорността " на италианците, които отхвърлиха да разрешат на транспортен съд със стотици избавени в морето мигранти на борда да дебаркира на техния бряг. Не Франция обаче реши да подслони тези корабокрушенци, а Испания, където на власт пристигна левицата.

В Германия спорът сред Ангела Меркел и нейния министър на вътрешните работи не наподобява затихващ. Канцлерът се опълчи с отвод в неделя на една от ограниченията, планувани от Зеехофер за ограничение на влизането на претенденти за леговище. Министърът желае да задържа на немските граници мигрантите, които към този момент са се записали в друга европейска страна. Канцлерът обаче изключва подобен едностранен ход от страна на Германия, опасявайки се, че всички други страни ще създадат същото, ограничавайки свободата на напредване в Европа.

Зеехофер въпреки всичко наподобява убеден и разкри, че ще организира диалог с Меркел тази седмица, с цел да се опита да откри решение. /БТА/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР