Министрите на вътрешните работи на Италия, Австрия и Германия, ястреби

Министрите на вътрешните работи на Италия, Австрия и Германия, ястреби ...

"Oста на желаещите" за борба срещу нелегалната миграция засилва разделението в ЕС.Министрите на вътрешните работи на Италия, Австрия и Германия, ястреби по горещия мигрантски въпрос, ще създадат "ос на желаещите", за да се противопоставят на нелегалната имиграция, увеличавайки европейските разногласия по въпроса.

За германския канцлер Ангела Меркел, критикувана вече в своята страна заради политиката си за предоставяне на убежище, смятана за прекалено благосклонна, този анонс е тежък удар в борбата й с министъра на вътрешните работи, силно консервативния баварец Хорст Зеехофер. Според някои медии техният конфликт, свързан със затягането на германската миграционна политика, е такъв, че застрашава крехкия баланс на коалицията между Християндемократическия съюз, баварската десница и социалдемократите.

А консервативният австрийски канцлер Себастиан Курц бе човекът, който рамо до рамо със Зеехофер в Берлин, обяви "ос на желаещите в борбата срещу нелегалната имиграция", включваща още Рим и Берлин. Нещо, което той премълча по време на пресконференция с Меркел, преминала в по-скована атмосфера, отколкото тази със Зеехофер.

Тази ос - термин, който препраща към съюза между Германия, Италия и Япония по време на Втората световна война - ще обедини по-конкретно министрите на вътрешните работи на Италия и Австрия, Матео Салвини и Херберт Кикъл, и двамата от крайната десница, а също така и германския им колега.

Катастрофа

"Радостен съм от доброто сътрудничество, което желаем да изградим между Рим, Виена и Берлин, заяви Курц. Мисля, че е важно да не чакаме катастрофата, както през 2015 г., а да действаме навреме срещу нея." Той имаше предвид пристигането на хиляди кандидати за убежище в Европа и решението на канцлера да отвори Германия за тези мигранти.

В отговор на младия австрийски канцлер по време на отделна пресконференция Ангела Меркел още веднъж настоя за "общ европейски отговор" на мигрантското предизвикателство.

Тридесет и една годишният австрийски канцлер, чиято страна поема ротационното председателство на Европейския съюз на 1 юли, превърна в свой основен приоритет борбата срещу нелегалната имиграция - тема, която го доведе на власт в края на 2017 г. начело на коалиция с крайната десница. Той също така припомни - "нашата главна цел е да напреднем в защитата на външните граници" на Европейския съюз.

Себастиан Курц работи и с други страни за създаването на центрове за приютяване на мигранти извън ЕС и декларира, че има подкрепата на Холандия и Дания. Така се подкопава проектът на Ангела Меркел за създаване на общностна система за предоставяне на убежища - въпрос, който ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС в края на юни.

Допринасяйки допълнително за объркването, Италия и Гърция, на фронтовата линия на мигрантския поток, изискват разпределение на мигрантите в ЕС. Меркел гледа на това с добро око, но яростната съпротива на страните от Централна Европа изглежда предварително обрича проекта.

Към тези различни европейски несъгласия се добавя и спорът, който избухна между Италия, управлявана вече от популистите и крайната десница, и Франция.

"Официални извинения"

Италианският вътрешен министър Матео Салвини поиска "официални извинения" от Франция след изказванията на президента Еманюел Макрон, критикуващи "цинизма" и "безотговорността" на италианците, които отказаха да позволят на кораб със стотици спасени в морето мигранти на борда да акостира на техния бряг. Не Франция обаче реши да подслони тези корабокрушенци, а Испания, където на власт дойде левицата.

В Германия конфликтът между Ангела Меркел и нейния министър на вътрешните работи не изглежда затихващ. Канцлерът се противопостави с отказ в неделя на една от мерките, предвидени от Зеехофер за ограничаване на влизането на кандидати за убежище. Министърът иска да задържа на германските граници мигрантите, които вече са се регистрирали в друга европейска държава. Канцлерът обаче изключва такъв едностранен ход от страна на Германия, опасявайки се, че всички други държави ще направят същото, ограничавайки свободата на придвижване в Европа.

Зеехофер все пак изглежда уверен и разкри, че ще проведе разговор с Меркел тази седмица, за да се опита да намери решение. /БТА/

Източник: dnevnik.bg