Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз

...
Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз
Коментари Харесай

Външните министри в ЕС обсъждат новите санкции срещу Русия и Иран

Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз ще се срещнат през днешния ден, с цел да се опитат да реализират единодушие за по-нататъшни наказания против Русия и Иран и за отпущането на още 2 милиарда евро за оръжейни доставки за Украйна, съобщи „ Ройтерс “.

Остава неразбираемо обаче дали Унгария ще блокира някои от решенията, като прибегне до това, което дипломати дефинираха като „ дипломация на шантажа “ поради спор към блокирани европейски фондове за Будапеща.

„ Има кардинално единодушие, само че го има и огромния слон в стаята “, сподели почитан европейски посланик пред публицисти във връзка с опцията Будапеща да употребява правото си на несъгласие. „ Това е тип дипломация на шантажа, която ние бихме предпочели да не виждаме, само че ситуацията е такова, каквото е “, съобщи той.

Външните министри ще обсъдят деветия пакет от наказания против Русия, съгласно който в листата на глобените от Европейски Съюз лица би трябвало да бъдат включени още съвсем 200 души и организации.

Също по този начин министрите се чака да прегледат нови наказания против ирански лица и организации поради нарушаванията на човешките права при репресиите против протестиращи от страна на Техеран и поради доставките на дронове за Русия.

Освен това външните министри на Европейски Съюз имат желание да провиснал в допълнение 2 милиарда евро за фонда, който страните членки употребяват, с цел да финансират оръжейни доставки за Киев, само че в огромна степен е привършен след съвсем 10 месеца война.

Очаква се министрите да се спогодят за изпращането на цивилна задача в Молдова, която може да изиска помощ в региона на киберсигурността, битката против корупцията или укрепването на върховенството на закона.

Планира се европейските първи дипломати да отворят пътя за тригодишна военна задача в Нигер с присъединяване в началото на 50-100 военнослужещи, а на по-късен стадий – до 300, които да оказват помощ на страната да усъвършенства логистиката и инфраструктурата си. Смята се, че Нигер, една от най-бедните страни в света, е в риск от транспорт на принуждение от прилежащо Мали, където ислямистки бунтовници ускоряват позициите си след изтеглянето на френските и други европейски сили.

Преди срещата си външните министри от Европейски Съюз ще беседват с сътрудниците си от Източното партньорство – Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна. Европейски Съюз се пробва да стабилизира тези страни предвид на войната на Русия в Украйна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР