Министрите на външните работи на Русия и на Китай, Сергей

...
Министрите на външните работи на Русия и на Китай, Сергей
Коментари Харесай

„Комерсант“: Русия и Китай „смъмриха САЩ“

Министрите на външните работи на Русия и на Китай, Сергей Лавров и Ван И, си насочиха взаимни похвали в Сочи и смъмриха Съединени американски щати, обобщава в. " Комерсант ".

Висшите дипломати означиха прекомерно високото, " исторически рекордно " ниво на двустранното съдействие и упрекнаха Съединени американски щати в санкционен напън и генериране на рецесии, написа съветският всекидневник. Те направиха тези изказвания в навечерието на плануваната за през днешния ден среща на Лавров с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, акцентира " Комерсант ".

Според съветската делегация договарянията с китайския външен министър, чиято страна води със Съединени американски щати било към момента яростен търговски спор, било към този момент същинска комерсиална война, не са планувани особено по този начин, че да предшестват руско-американската среща. " Това е съвпадане, въпреки че би трябвало да признаем - много алегорично ", разяснява неназован почитан съветски посланик.

" Комерсант " обаче разгласи, че срещата сред Лавров и Ван И е изглеждала като артилерийска подготовка за визитата на американския държавен секретар.

Според източници, участвали на руско-китайския диалог при закрити врата, гостите от Пекин се изказали много сериозно по отношение на Съединени американски щати с оглед последните решения на Вашингтон да вдигне митата върху стоките, внасяни от Китай.

Обичайно прекомерно въздържан в оценките за разлика от Лавров, привикнал да подлага на критика Съединените щати, този път китайският външен министър не скри дори пред аудитория недоволството си от политиката на Вашингтон, се споделя в материала.

" Днес клеветата и очернянето са един от методите за провокация. Може да се окаже, че щом сходни клюки и неистини прозвучат 100 пъти, най-после може да се възприемат като факт. Това не е добре. Колкото по-голяма е страната, толкоз по-голяма отговорност има тя, само че, за жалост, в този момент колкото по-голяма е една страна, толкоз по-своеволно се държи тя ", декларирал китайският външен министър, представен от " Комерсант ".

" Не бях виждал такова неспокойствие в никакъв случай преди ", показва събеседник на вестника.

Друг договарящ декларира, че не вижда тук нищо чудно: " Трудно се реагира иначе на подобен напън (от страна на Вашингтон) ".

" Комерсант " цитира и почитан източник от съветската делегация, изразил удовлетворение от договарянията - съгласно него споровете на Русия и на Китай със Съединени американски щати " тласкат двете страни към доближаване, с цел да се опълчват дружно против този курс ".

Съответно " с гаранция ще се състои визитата в Русия на ръководителя на КНР Си Цзинпин, планувано за началото на юни ", предвижда всекидневникът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР