Министрите на външните работи на държавите участнички в Организацията за

...
Министрите на външните работи на държавите участнички в Организацията за
Коментари Харесай

Извънредна среща на високо равнище на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Министрите на външните работи на страните участнички в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) всеобщо се включиха в телеконферентен формат в изключителния уголемен с присъединяване на столиците Постоянен съвет на ОССЕ, призован от Полското настоящо председателство във връзка експанзията на Русия против Украйна.

Първи бе украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който очерта трагичната обстановка след настъпващата в страната му непредизвикана военна експанзия на съветските военни елементи. Той съобщи изрично, че Украйна е готова и ще се бори до дъно. Светът вижда какво се случва пред очите му и на чия страна е справедливата идея. Русия няма да излезе победител от тази борба. Изказването бе изпратено с нестихващи овации в залата в Хофбург, Виена, от множеството непрекъснати представители на страните участнички в ОССЕ, присъстващи на място.

От 57 страни участнички в ОССЕ, представителите на 48 страни, Върховният представител на Европейски Съюз и ръководителят на Парламентарната асамблея на ОССЕ, взеха думата, с цел да осъдят по най-категоричен метод военната интервенция на Руската федерация против Украйна като отявлена и непровокирана експанзия, която би трябвало неотложно да бъде прекъсната, войските на Русия – изтеглени назад, а мирът и суверенитетът на Украйна в интернационално приетите й граници – възобновени. Един след различен изказващите се министри, заместник-министри и висши чиновници подчертаваха фрапиращите обстоятелства на днешния ден, който ще остане черен ден в историята на света и на Европа, само че и за самата ОССЕ.

„ Призоваваме Русия неотложно да приключи враждебните дейности, да изтегли абсолютно въоръжените си сили и да съблюдава териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна “, съобщи българският заместник-министър на външните работи Велислава Петрова. В изявлението си, наред с всички страни от Европейски Съюз, НАТО и редица други сходно-мислещи страни, тя осъди военната експанзия на Русия против Украйна като непредизвикана и несправедлива, нарушаваща както интернационалното право, по този начин и всички задължения на РФ към ОССЕ, поставяща пред сериозна опасност европейската и световната сигурност и непоклатимост. Българският заместник-министър удостовери неведнъж декларираната поддръжка от страна на България за народа на Украйна, в това число за българската общественост там, в сложния миг, пред който са изправени.

Почти всички участници взеха думата, с цел да осъдят грубото нарушение от страна на РФ на Хартата и правилата на Организация на обединените нации, договореностите от Заключителния акт от Хелзинки, Парижката харта и всички политически задължения, поети в това число и от Москва в границите на ОССЕ, които са в основата на европейската сигурност след края на Студената война.

В огромна част от изявленията бе подложен акцент и на неспазването от ръководещите в Кремъл на техните лични уверения и обещания от последните седмици, че нямат желание да атакуват Украйна, които бяха правени доста пъти и на най-високо ниво. Няколко седмици всички слушаха уверенията на Москва, че провокираната от нея военна ескалация посредством прехвърлянето на многочислени и изцяло оборудвани за нападателни военни интервенции елементи в непосредствена непосредственост до границите на Украйна, както от съветската им страна, по този начин и на границата откъм Беларус, е просто военно обучение, което завършва на 20 февруари, дата на която войските им стартират евакуиране към базите на непрекъснатото си престояване.

Много от страните означиха и отрицателната роля на Беларус като съизвършител в съветската интервенция, страна, която даде път на част от нападението да се реализира и от нейна територия.

В знак на наказание на дейностите на агресора и изцяло изгубено доверие в неговата дума, непрекъснатите представители на множеството страни участнички в ОССЕ, които участваха на място, напуснаха залата преди изявленията на РФ и Беларус.

Сред участниците, с изключение на Украйна, бяха ВП на Европейски Съюз Жозеп Борел, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, министърът на външните работи на Франция Жан Ив ле Дриан, ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, както и съвсем всички други министри на външните работи на страните членки на Европейски Съюз и НАТО (Полша, Германия, Австрия (на място), Белгия, Люксембург, Нидерландия, Швеция, Финландия, Дания, Румъния, Чехия, Словения, Литва, Естония, Англия, Канада, Исландия, Норвегия), на РСМ, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина, Молдова, Швейцария, Грузия, дребните страни в Европа (Монако, Андора, Сан Марино, Лихтенщайн), заместник-министри или държавни секретари на България, Латвия, Португалия, Италия, Кипър, Словакия, Турция, Азербайджан, висши дипломати на Гърция, Унгария, Хърватия, Малта, Ирландия, Ватикана и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР