Министрите на транспорта на България и Гърция Ивайло Московски и

...
Министрите на транспорта на България и Гърция Ивайло Московски и
Коментари Харесай

Гърция и България подписаха меморандум за транспортен коридор

Министрите на превоза на България и Гърция Ивайло Московски и Христос Спиртзис подписаха Меморандум за съгласие сред България и Гърция за развиването на железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе ".

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият министър председател Алексис Ципрас също участваха на подписването на меморандума.

Българският министър председател, който води формалната държавна делегация, съобщи, че с подписването на този план "продължава съединяването на транспортните хъбове в района ". Той добави, че с жп линията Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе, както и след присъединението на Сърбия и Румъния към плана, има огромен късмет този документ от лист хартия в бъдеще да се трансформира в доста положително оборудване.



"Ще създадем по този начин, че Балканите от един барутен погреб да станат образец за разцвет. С господин Ципрас може да играем една значима роля за просперитета на Балканите. Имаме действителен късмет да покажем, че на Балканите има политически хайлайф ", съобщи Бойко Борисов.

Българският министър председател е оптимист, че този план може да бъде финансиран или посредством някой от европейски фондове, или по проекта "Юнкер ".

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас от своя страна сподели, че се подписва един исторически за двете страни документ.



"След подписването на този стратегически меморандум в региона на превоза се основават нови благоприятни условия, което ще способства за икономическия разцвет на двете страни ", съобщи Ципрас. По думите му съдействието сред Гърция и България към този момент развива с една "висока районна динамичност ".

Според оповестените предварителни данни транспортният кулоар планува свързването на гръцките пристанища Солун, Кавала и Александруполис и българските пристанища Бургас, Варна и Русе посредством железопътна връзка през Свиленград.



Документът регламентира подготвителните работи и взаимното ръководство на коридора от двете страни. Проектът планува свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен кулоар, както и развиване на пристанищата, които са част от главната ТЕН-Т мрежа. Включено е построяването на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за ръководство на железопътния трафик. Меморандумът планува основаването на взаимно сдружение.

Индикативната стойност на плана в българския сектор е от 1,070 милиарда евро, като транспортните уреди следва бъдат построени за към 10 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР