Министрите на търговията от Европейския съюз се споразумяха вчера, че

...
Министрите на търговията от Европейския съюз се споразумяха вчера, че
Коментари Харесай

ЕС ще действа, ако САЩ въведат вносни мита за стоманата, предупреди Германия

Министрите на търговията от Европейския съюз се споразумяха през вчерашния ден, че ще отговорят с контрамерки, в случай че Съединени американски щати наложат вносни мита върху стоманата и алуминия, заяви немският заместник-министър на стопанската система Матиас Махниг, представен от " Ройтерс ".

Той сподели, че въвеждането на мита е несъвместимо с разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО) и не може бъде целесъобразно с претекстове за националната сигурност.

Казвам, че приготвяме всички варианти, съобщи пред публицисти Матиас Махниг, като добави, че има единомислещо единодушие, че Европейската комисия и страните членки би трябвало да вземат съответните защитни ограничения.

Махниг уточни обаче, че към момента не е ясно дали американският президент Доналд Тръмп в действителност ще последва предлагането на министъра на търговията на Съединени американски щати Уилбър Рос и ще вкара мита или квоти за вноса.

Министерството на търговията на Съединени американски щати предложи Тръмп да наложи огромни ограничавания на вноса на стомана и алуминий от Китай и други страни. Тръмп би трябвало да вземе решението до април. Вчера той съобщи, че желае да върне стоманената промишленост в Америка, даже в случай че това значи да се вкарат мита върху вноса от други страни. Белият дом посочи, че президентът към момента не е взел дефинитивно решение по въпроса.

Миналата седмица представител на Европейската комисия означи: " Бихме подхванали нужните ограничения, с цел да защитим европейската индустрия, подготвени сме да действаме бързо и съгласно събитията, в случай че европейският експорт бъде заплашен от ограничаващи ограничения от Съединени американски щати ".

В края на януариТръмп заплаши да се изправи против Европейски Съюз поради " доста нечестната " комерсиална политика по отношение на Съединени американски щати. " Имах доста проблеми с Европейски Съюз и те могат да прераснат в нещо доста огромно от тази позиция, от комерсиална позиция ", сподели тогава президентът. " Ние не можем да внасяме нашия артикул. Много, доста е мъчно. И все пак те изпращат техния артикул на нас – без налози, при доста ниски налози. Това е доста непочтено ", добави той.

Чужди вложения

Европейските страни надалеч не са толкоз единни що се отнася до отбраната на фирмите против задгранични придобивания, направени посредством така наречен вложители от трети страни отвън Европейски Съюз. Махниг разяснява, че страни като Германия, Франция, Италия, Испания и още няколко други са подкрепили предложенията на Европейската комисия по въпроса, само че има и втора група страни, които желаят да продължат полемиките.

През септември ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предложи да се ускори контрола върху задграничните вложения в Европейски Съюз. Така той отговори на засилващото се терзание по отношение на вълната от китайски вложения. Опасенията на някои от страните са за прекомерно огромно интернационално наличие в основни браншове като високотехнологичното произвеждане, енергетиката и инфраструктурата.

Според Махниг е значимо страните членки да не си съперничат между тях за задгранични вложители. По думите му проектът е да се реши какви да бъдат подобаващите защитни ограничения до 2018 година

В понеделник, откакто китайският автомобилостроител Geely’s купи дял в Daimler, немският министър на стопанската система Бригите Цюприс съобщи, че Германия би трябвало да внимава икономическата й отвореност да не бъде употребена като вход за задгранични ползи.

По време на срещата на министрите на търговията, която се организира в София като част от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, бе разисквано също допустимо на-бързото договаряне на съглашение за свободна търговия с страните от Меркосур, както и с Мексико, и укрепване на Световната комерсиална организация.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (168)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР