Министрите на страните от еврозоната обявиха днес готовност за приемането

...
Министрите на страните от еврозоната обявиха днес готовност за приемането
Коментари Харесай

Еврозоната обяви готовност да приеме България в чакалнята след около година

Министрите на страните от еврозоната оповестиха през днешния ден подготвеност за приемането на България в така наречен чакалня на общата валута след към година.

В изказване на Съвета на Европейски Съюз по този мотив се отбелязва, че оценката ще бъде осъществена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изявлението е публикувано взаимно с Европейската комисия, българското министерство на финансите, Българската национална банка.

Приветстваме желанието на българските управляващи да подхващат нужните стъпки за присъединение към механизма ЕРМ II, се показва в текста. Допълва се, че нашата страна приема отговорности в области на политиката, които са изключително значими за плавния преход. Очаква се във връзка с банковия контрол нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно съдействие с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме нужната подготовка, в това число оценка от ЕЦБ.

Отбелязва се, че България ще насочи старания към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия бранш, повишение на успеваемостта на икономическите структури.

Европейска комисия и ЕЦБ ще следят приложението на тези задължения и когато открият осъществяването им, ще бъде взето решение за присъединение на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, направена по правната рамка. Това значи България да се причисли по едно и също време към чакалнята и към банковия съюз. Може да се чака ЕЦБ да изготви оценката си в период към година след приемането на формалното искане на България за задълбочено съдействие с банката. Това може да се възприема за началната дата на съдействието и използването на последвалите рекомендации.

Призоваваме българските управляващи да приложат задълбочените промени, залегнали в механизма за съдействие и инспекция, поради значимостта им за стабилността и целостта на финансовата система, се показва в изказването. Занапред ще прилагаме сходни условия към страните в Европейски Съюз, които желаят да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на идентичното отношение, се добавя в текста.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР