Mинистрите на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда

...
Mинистрите на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда
Коментари Харесай

БСП иска изслушване на министри заради водната криза

Mинистрите на районното развиване и благоустройството и на околната среда и водите Петя Аврамова и Нено Димов да бъдат изслушани от народните представители поради водната рецесия в Перник, Плевен и Ловеч, настоя Корнелия Нинова. От трибуната на Народно събрание председателката на социалистите акцентира, че пред опасност от воден режим са изправени и други области, а казусът от районен може да стане народен. Според нея аргументите за неналичието на вода не са в засушаването, а в остарялата ВиК мрежа и потреблението на по-евтината питейна вода за промишлени потребности. Нинова цитира данни от КЕВР, която регистрира 60% загуба на вода през 2016 година Година по-късно тя към този момент е 61,24%, което е близо 550 млн.куб. м по данни на Национален статистически институт. В същото време ремонтите по водопреносната мрежа са 0,5%.

" Цената на водата непрекъснато се усилва. От 1 януари в Шумен тя доближава до 3,40 лева, във Варна - 3 лева, в Добрич - 3,35 лв., а във Враца и Монтана към този момент е обществено непоносима. Загубите на вода порастват паралелно с повишението на цената й. Вече 10 години държавните управления на Борисов се отнасят безусловно безхаберно към този проблем ", съобщи Нинова. Социалистите ще внесат запитване с искане за диспути и оферти за промени в законодателството.

В Народното събрание бе и кметът на Перник Станислав Владимиров, който на вятъра очакваше отговорите на двамата министри. Парламентарният началник Цвета Караянчева разгласи, че Аврамова е в заплатен отпуск, а Димов имал неотложни задължения. Караянчева обаче съобщи, че ще създадат " всичко допустимо " те да се явят през днешния ден.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР