Министрите на отбраната от НАТО обсъждаха вчера как да възпрат

...
Министрите на отбраната от НАТО обсъждаха вчера как да възпрат
Коментари Харесай

НАТО обсъжда вариантите срещу новата ракетна заплаха от страна на Русия

Министрите на защитата от НАТО обсъждаха през вчерашния ден по какъв начин да възпрат Русия от изненадваща ракетна офанзива против Европа, в случай че основополагащият контракт за наземно основаните ракети приключи действието си идващия месец, съобщи Българска телеграфна агенция.

Освен в случай че Русия не реши в последния миг да се се върне към контракта, което НАТО не чака, Съединени американски щати имат намерение да се изтеглят от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО) от 1987 година на 2 август, като се аргументират с създаването от Русия на ракета, която нарушава съглашението.

Москва твърди, че извършва прецизно подписания от американския президент Роналд Рейгън и руския водач Михаил Горбачов ДРСМО, който отстрани арсеналите от ракети със междинен обхват на двете най-големи международни нуклеарни сили.

" Министрите се споразумяха, че НАТО ще отговори, в случай че Русия не се върне към осъществяване на контракта ", сподели пред публицисти генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на срещата в Брюксел.

" Те ще би трябвало да поемат цялата отговорност за денонсирането на контракта ", сподели Столтенберг, макар че акцентира, че НАТО няма да разположи, способни да носят нуклеарно оръжие, наземно основани ракети със междинен обхват в Европа, както се случи през 80-те години.

Американски и английски разследващи данни демонстрират, че Русия е направила тествания на крилатата ракета с наземно базиране SSC-8, която нарушава възбраната на ДРСМО за наземно ситуирани ракети с обхват от 500 до 5500 км, споделиха дипломати от НАТО.

НАТО твърди, че сходни ракети са сложни за засичане и оставят по-малко време за предизвестие от ракетите с огромен обхват, като покачват вероятността при спор да бъдат употребявани нуклеарни оръжия.

Спорът към ракетите бележи по-нататъшното утежняване на връзките сред Изтока и Запада, които са обтегнати след анексията на Крим от Русия през 2014 година, и провокира опасения от конкуренция във въоръжаването сред Русия, Съединени американски щати и Китай, който също създава ракети.

Столтенберг сподели, че министрите на защитата преглеждат разнообразни разновидности, в това число повече учения, с потребление на стандартни оръжия и възстановяване на разузнаването и наблюдението, както и на противовъздушната защита.

Дипломати споделиха пред Ройтерс, че разновидността с полети на изтребители Ф-16 и бомбардировачи Б-52, способни да носят нуклеарно оръжие, и дислокацията на морско основаните ракетни системи също се разискват.

Подобни стъпки имат за цел да подчертаят решимостта на НАТО да отбрани Европа и да увеличи икономическата и военна цена за Русия от всяка допустима ракетна офанзива.

Министърът на защитата на Люксембург Франсоа Бош сподели, че въпреки дипломатите да не престават, да приканват Москва да унищожи ракетите Ес Ес Си 8 (SSC-8), НАТО се нуждае също от " боен отговор ", тъй като на карта е сложена сигурността на Европа.

Последно дипломатическо изпитание

Постоянните представители на страните членки в НАТО се чака да се срещнат с съветски представители в границите на Съвета Русия-НАТО идната седмица, с цел да създадат последно обезверено изпитание за избавяне на ДРСМО, преди приключването на крайния период през август.

Катрин Уийлбарджър, и. д. помощник-министър на защитата на Съединени американски щати, сподели, че въпреки Русия към момента да има време да промени курса си, " ние не считаме, че тя ще го направи ".

Преди началото на министерската среща Столтенберг не изключи, че НАТО може да преконфигурира своята система за противоракетна защита (ПРО) в Югоизточна Европа за въздържане на съветски ракети.

След като Съединени американски щати вложиха милиарди долари, поддържаните от НАТО радар и системи за ПРО са ориентирани към Иран, споделят чиновници, и пактът неведнъж е заявявал, че те не са ориентирани против Русия, както твърди Москва.

Съединени американски щати декларират, че ще се концентрират също към създаването на стандартни ракети, които да послужат за въздържане по едно и също време против Русия и Китай, който не е страна по ДРСМО и е оповестил желанието си да развива нови технологии, в това число нови крилата ракети.

" Трябва да създадем прецизни (ракети) с огромен обхват ", сподели във вторник пред публицисти на път за Брюксел и.д. американски министър на защитата Марк Еспър и добави: " Излизането от ДРСМО ще ни разреши да създадем това по неядрен метод, по стандартен метод. И това ще ни разреши да отговорим освен на Русия, само че и на Китай ".

Европейски съдружници са обезпокоени, че ще бъдат въвлечени в нуклеарна конкуренция сред Москва и Вашингтон. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР