Министрите на отбраната на страните от ЕС се съгласиха да

...
Министрите на отбраната на страните от ЕС се съгласиха да
Коментари Харесай

Военните министри от ЕС подкрепят организирането на тренировки за украинската армия

Министрите на защитата на страните от Европейски Съюз се съгласиха да стартира работата по организирането на европейска задача за образование и тренировки на украинската войска. Това съобщи висшият представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел след неофициална среща на военните министри от съюза в Прага. Според него всички страни членки ясно са изразили единодушие за организирането на такава задача.

Българският длъжностен министър на защитата Димитър Стоянов също взе участие в срещата.

Военните министри разискаха и отбранителните качества на Европейски Съюз, както и взаимните публични поръчки в региона на защитата, по които към този момент се работи. България изрично поддържа всички старания за превъзмогване на дефицита във финансирането на защитата, е споделил още министър Стоянов.

По отношение на въоръжението и техниката, наследени от руската ера, служебният министър на защитата е подчертал, че страната ни е съгласни със незабавната нужда от замяната им и чака Комисията да предложи работещо решение, което да регистрира нужните обилни запаси.

“Ние поддържаме и участваме в взаимни многонационални планове за създаване на качества в границите на взаимен европейски метод освен като метод за шерване на разноските, само че и като инструмент за вложение в стратегически качества и подсилване на отбранителния индустриален потенциал на Европейски Съюз. Вярваме, че Комисията ще сътвори условия за уравновесен метод с присъединяване на отбранителната индустрия на държавите-членки и равни условия за дребните и междинните предприятия ", съобщи той.

По думите му, до момента в който Съюзът поддържа Украйна по най-хубавия вероятен метод, напъните би трябвало да бъдат ориентирани и за справяне с последствията от войната – в границите на Европейски Съюз и в международен мащаб.

" Без подозрение новата динамичност постанова незабавно пренастройване на съществуващите политики освен в региона на сигурността и защитата, само че и в други браншове, като енергетиката и стопанската система. Тясната съгласуваност сред Европейски Съюз и НАТО и Европейски Съюз и Организация на обединените нации в отбрана на интернационалното право и основания на правила интернационален ред е от първостепенно значение “, безапелационен бе министър Стоянов.

България продължава уговорката си и към интервенцията на Европейски Съюз " Алтеа ", както и към КФОР на НАТО, които са значими фактори за стабилността и сигурността на района, е удостоверил още министърът.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР