Министрите на отбраната на НАТО обсъдиха увеличаването на силите на

...
Министрите на отбраната на НАТО обсъдиха увеличаването на силите на
Коментари Харесай

Среща на НАТО: Укрепване на източния фланг, засилена подкрепа за Украйна

Министрите на защитата на НАТО разискаха увеличението на силите на Алианса на изток и чакат на срещата на върха в Мадрид на 28-30 юни да бъдат направени спомагателни изказвания по отношение на укрепването на източния фланг.

" Днес министрите разискаха укрепването на защитата и възпирането, изключително на източния фланг... Редица страни към този момент направиха изказвания за подготвеност да засилят наличието си, само че чакам спомагателни решения на срещата на върха ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

За срещата на върха НАТО ще приготви нов защитителен модел, включващ източния фланг, който ще бъде утвърден от водачите на Алианса на срещата на върха, сподели той. Новият модел на защита ще включва засилено наличие, засилено командване и надзор и предислоциране на оръжия и сили.

От началото на войната в Украйна страните от НАТО са разположили десетки хиляди военнослужещи на източния фланг на Алианса и тази работа ще продължи, съобщи ръководителят на Пентагона Лойд Остин на конференция след срещата.

" Нашите съдружници прибягнаха до проекта за защита на НАТО, като задействаха отбранителните качества на Алианса, разполагайки десетки хиляди бойци на източния фланг ", съобщи началникът на защитата на Съединени американски щати на конференция след диалози сред началниците на защитата на Алианса в Брюксел.

„ Бяхме принудени да предприемем дейности, които всички се надяваха, че в никакъв случай няма да се наложат ", сподели Остин, като акцентира, че Алиансът остава обединен.

Полша предложи да се усили бюджетът на НАТО, заяви министърът на националната защита на страната Мариуш Блашчак пред кореспонденти след срещата на военните ръководители на НАТО в централата на алианса.

" Бюджетът на Северноатлантическия алианс в този момент е по-малък, в сравнение с беше при започване на 90-те години. Днес в НАТО членуват 30 страни, а 40 страни могат да се нарекат страни сътрудници. По това време в НАТО имаше 16 страни. Днес се води война навръх границите на страните от НАТО, до момента в който тогава не е имало война ", сподели Блашчак. " В това отношение Полша се изрече, аз се изказах от името на моята страна, в поддръжка на увеличението на бюджета на Северноатлантическия алианс ", сподели той.

Северноатлантическият алианс е " близо " до приемането на двама нови членове в редиците си, съобщи още ръководителят на Пентагона Лойд Остин.

Той назова решението на Финландия и Швеция да се причислят към НАТО " историческо ".

По-рано Столтенберг съобщи, че на срещата на върха в Мадрид НАТО ще одобри цялостна стратегия за поддръжка на Украйна за превъоръжаване на армията й с оръжия на НАТО и за приближаването й към Алианса.

" На срещата на върха след две седмици водачите ще одобрят нов повсеместен пакет за подкрепяне на Украйна, който ще й помогне да премине от постсъветско към съвременно въоръжение на НАТО и да се сближи с Алианса ", сподели той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР