Министрите на отбраната на четири страни от НАТО (Германия, Норвегия,

...
Министрите на отбраната на четири страни от НАТО (Германия, Норвегия,
Коментари Харесай

Най-бързо в НАТО нарастват военните разходи на Литва, Латвия и Румъния

Министрите на защитата на четири страни от НАТО (Германия, Норвегия, Холандия и Люксембург) подписаха през днешния ден меморандум за съгласие по отношение на взаимно закупуване и потребление на самолети за зареждане с гориво във въздуха А-330, съобщи ТАСС.
 
Това стана на провеждащата се в Брюксел среща на военните министри на страните от алианса. Участниците в тази самодейност разчитат по този метод да икономисат средства.

Очаква се през днешния ден да бъдат подписани още два аналогични документа. Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания и Турция ще подпишат меморандум за взаимно потребление на самолети разузнавачи за битка с подводници. Белгия, Дания, Франция, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Испания, Турция, както и нечленуващата в алианса Финландия, ще подпишат съглашение за взаимно закупуване на огромни количества боеприпаси за сухопътните сили, в това число артилерийски снаряди и противотанкови ракети.

Днес в централата на НАТО в Брюксел бе оповестена публична статистика за отбранителните разноски на алианса, заяви ТАСС. Общият боен бюджет на 29-те страни членки през 2017 година ще нарасне с 25 милиарда $ и ще доближи 945,9 милиарда Над две трети от тази сума съставлява военният бюджет на Съединени американски щати от 683,4 милиарда

За интервала от 2014 до 2017 година първенец на НАТО по нарастване на бюджета за защита е Литва, което го е нараснала два пъти - от 0,86 до 1,77% от брутния си вътрешен артикул. На второ и трето място са надлежно Латвия и Румъния.

Далече не всички страни от алианса са нараснали каузи на военните разноски в своите бюджети за последните три години. В някои даже е имало редуциране - Съединени американски щати, Англия, Франция, Белгия, Хърватия и Албания. ТАСС напомня, че на срещата на върха на алианса в Уелс през септември 2014 година водачите на страните участнички се задължиха в течение на 10 година да усилят военните си разноски до най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт.
 
През тази година с изключение на Съединени американски щати единствено още пет страни от НАТО ще похарчат над 2% за защита. Това са Гърция (2,32%), Естония (2,14%), Англия (2,14%), Румъния (2,02%) и Полша (2,01%). Най-малко в процентно отношение от своя Брутният вътрешен продукт за защита харчат Испания (0,92%) и Люксембург (0,44%).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР