Министрите на околната среда и водите и регионалното развитие имат

...
Министрите на околната среда и водите и регионалното развитие имат
Коментари Харесай

За прокуратурата двама министри са виновни за кризата в Перник, спешно ще се прави закон за ВиК

Министрите на околната среда и водите и районното развиване имат виновност за водната рецесия в Перник, се споделя в разпореждане на прокурор Красимира Минчева от Окръжна прокуратура - Перник, издадено на 10 декември, заяви offnews. В същото време с гласове на депутати от всички парламентарни групи Народното събрание одобри през днешния ден две решения, които да решат проблемите във ВиК бранша.

Те са провокирани от водната рецесия в Перник и няколко други града, поради които над 300 хиляди души са на режим. В Перник има режим на водата от 18 ноември, като до 10 декември имаха вода по 10 часа дневно - 5 заран и 5 следобяд, а от сряда тя идва единствено сред 16 и 22 часа (как се стигна до рецесията четете тук).

" С бездействията си министрите на Министерство на околната среда и водите и министърът на Министерство на регионалното развитие не са положили задоволително грижи за стопанисването на имуществото, вследствие на които са последвали вреди, а и вреди за човешкото здраве, респективно прееписката съдържа данни за вероятно сбъднат състав на закононарушение по член 219 от Наказателен кодекс ", написа в постановлението на прокурор Красимира Минчева. Според този текст, в случай че упрекнатите бъдат приети за отговорни, наказването може да стигне до отнемане от независимост до шест години и санкция до пет хиляди лв.. Решението на Окръжна прокуратура - Перник, към този момент е препратено към по-висшестоящата Специализирана прокуратура.

Иначе първото решение на депутатите задължи министърът на районното развиване и благоустройството до 15 май да изготви и предложи на публично разискване Закон за ВиК, с който се вкарват помощи за вода. С второ решение депутатите ангажираха министъра два пъти годишно - през юни и декември, да осведоми за напредъка в осъществяването на проекта за деяние към Стратегията за развиване на ВиК бранша в интервала 2014-2023 година. И двете оферти бяха признати със 132 гласа от толкоз присъстващи.

Народните представители не одобриха настояването на Движение за права и свободи за оптимизация на състава на ВиК сдруженията, в които работят над 14 хиляди души. Както и концепцията всяка година Народното събрание да се среща с финансовото им положение.

По време на дебата опозицията упрекна ръководещите в безучастие, некадърно ръководство, корупция и липса на промени, които са довели до проблемите с водата. " Търкаляме тематиката 10 години, а виновните институции заекват по нея ", заключи обстановката депутатът Манол Генов от " Българска социалистическа партия за България ".

Депутатите от ГЕРБ пък акцентираха какво е направено.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи разсмя присъстващите в залата, като разгласи: " На хората в Перник не им би трябвало законопроект, желаят вода. Гледам сътрудниците небръснати идват ".

След като благодари за дебата, министърът на районното развиване Петя Аврамова посочи, че Стратегията за развиване на ВиК бранша е добре създаден документ, в който са взели участие доста политически сили, и не е нужна неговата смяна.

Тя планува доизграждане на изчезналата инфраструктура, опазване на обществено търпими цени на водата и даване на услуги в сходство с положителните европейски практики.

В нея са залегнали 11 милиарда лева вложения във ВиК мрежата, като част ще дойдат от европейски стратегии. Коментирайки обстановката в Перник, Аврамова сподели, че равнището в язовир " Студена " продължава да е ниско и водният режим ще продължи, с цел да има вода до започването на неговото пълнене напролет.

Тя прикани да не се сатанизират чиновниците на ВиК - Перник. " Опасно е казусът да се политизира и да се употребява за популизъм ", сподели още Петя Аврамова. Тя добави, че има няколко оферти за краткотрайни решения, по които би трябвало да се произнесат от Басейновата дирекция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР