Министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха за

...
Министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха за
Коментари Харесай

Има сделка за Гърция, излиза от кризата

Министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха за изискванията по излизането на Гърция от третата си избавителна стратегия, в това число за ограничения за облекчение на дълга и финален транш, оповестиха източници, представени от ДПА.

"Имаме договорка за Гърция ", съобщи малко след среднощ европейски източник след траяла повече от шест часа среща в Люксембург сред министрите на финансите от еврозоната, съобщи Франс прес.

Още двама източници потвърдиха за съглашението, което ще разреши на Атина да се отдели от опеката на кредиторите на 20 август.

По силата на съглашението европейските кредитори ще преведат на Гърция финален транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния период за някои заеми.

Пакетът, който бележи края на третата избавителна стратегия за Гърция, цели да подсигурява, че дългът на страната е резистентен и че Атина няма да се отметне от промените в миг, когато цели да се върне към финансовите пазари.
След излизането от програмата Атина ще е обект на невиждано до момента от европейците наблюдаване, доста по-стриктно от това, приложено в предишното за Португалия, Кипър и Ирландия.

За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в границите на три избавителни стратегии. В подмяна гърците бяха задължени да проведат стотици промени, които постоянно бяха мъчителни, с цел да оздравят обществените си финанси.
Растежът на Брутният вътрешен продукт доближи 1,4 % през 2017 година и се чака нарастване тази година (1,9 процента) и идната (2,3 процента) Същевременно Гърция бележи към този момент бюджетен остатък от 0,8 %, откакто имаше недостиг от 15,1 на 100 през 2009 година.
Споразумението за слагане на завършек на сегашната избавителна стратегия за Гърция е исторически миг, съобщи еврокомисарят за стопанската система Пиер Московиси.
"Искам да обясня значимостта на това, на което станахме очевидци довечера: това не е нещо рутинно, а е извънредно и историческо ", сподели Московиси. "Гръцката рецесия завърши довечера ", добави французинът.

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену също приветства съглашението. "Това е: успяхме да осигурим меко кацане на това дълго и мъчно пригаждане ", сподели той.

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос сподели, че държавното управление му е предостатъчно от договорката, която постави завършек на осем години стягане на коланите и промени. "Но това държавно управление не давност и в никакъв случай няма да не помни през какво трябваше да премине гръцкият народ през тези осем години ", сподели той. Той добави, че Атина би трябвало доста скоро да направи по този начин, че гърците да видят съответни резултати от това съглашение.

Вижте още:

Как Германия завоюва милиарди, спасявайки Гърция

В Гърция към този момент одобряват заплащания с български левове

Германия утвърди избавителната стратегия за Гърция

"Цунами " от повишаване в Гърция

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР