Министрите на финансите на ЕС влязоха в спор в ранните

...
Министрите на финансите на ЕС влязоха в спор в ранните
Коментари Харесай

Северът срещу Юга - няма съгласие в ЕС за икономическата помощ заради коронавируса

Министрите на финансите на Европейски Съюз влязоха в спор в ранните часове на денонощието, с цел да преодолеят разликите по какъв начин да възстановят стопанските системи си след коронавирусната пандемия. Германия към този момент отхвърли да одобри апела на Италия за невиждано шерване на икономическата тежест с най-засегнатите страни - посредством концепцията за така наречен " ковид облигации ".
В продължение на седмици 27-те държави-членки на Европейски Съюз търсят способи да отговорят на икономическия безпорядък, като Италия и Испания упорстват за фонд за взаимност, който ще бъде изплащан от европейските сътрудници, които взаимно ще заемат пари на пазарите. Испанският министър председател Педро Санчес даже написа специфична публикация, с която предизвести, че в случай че не завоюват всички, ще изгубят всички.
Предложението, известно с името " коронаоблигации ", беше изрично отхвърлено от Германия, Холандия и други по-богати страни, които гледат на него като опит на задлъжнелия Юг незаслужено да се възползва от фискалната дисциплинираност на Севера.
След повече от 7 часа диалози тази нощ, Италия отхвърли да отстъпи, призовавайки най-богатите сили в еврозоната да преодолеят своите дълго защитавани червени линии.
" На този стадий нищо не е контрактувано. Това ще отнеме време ", сподели европейски източник.
Берлин и неговите съдружници упорстват, че всяка европейска страна би трябвало да избави стопанската система си като употребява избавителния фонд на еврозоната от 410 милиарда евро, както и да изчака да види резултатите на паричните тласъци, които към този момент са отпуснати от Европейската централна банка.
Председателят на Еврогрупата Марио Сентено има задачата да откри компромис в борбата, която одобри прочувствен поврат. Досега вирусът е умъртвил повече от 50 000 души в Европа.
" Всички знаем, че това не е време за бизнес, реализиран с елементарни политики. Трябва да покажем на нашите жители, че Европа ги пази ", съобщи Сентено, който е и финансов министър на Португалия. Министрите би трябвало " да поемат явен ангажимент за съгласуван и огромен проект за възобновяване ", добави той.
В понеделник немският канцлер Ангела Меркел повтори позицията на своето държавно управление в интерес на активирането на избавителния фонд на Европейския механизъм за непоклатимост (ЕСМ), с цел да помогне на страните, които се нуждаят от него. Но тя изрично не загатна споделени заеми като " коронаоблигации " или еврооблигации, което ядосва Рим.
" Еврооблигациите съставляват сериозен отговор, съгласуван с рецесията, през която прекосяваме ", аргументира се в понеделник италианският министър председател Джузепе Конте.
Франция поддържа Италия и Испания и упорства за това, че икономическата съсипия, породена от COVID-19, изисква нов метод на мислене в Европа и изисква от страните членки да си оказват помощ взаимно по невиждан метод.
Италия отхвърля да употребява ЕСМ, основан през 2012 година по време на дълговата рецесия в еврозоната, когато страни като Гърция към този момент нямаха достъп до заеми. Програмите му се оферират с условия за страните, които го употребяват. Това са тежки условия, които Италия и Испания настояват, че биха отказали, в случай че други столици се опитат да им ги наложат след рецесията, породена от вируса.
Северните страни упорстват, че изискванията могат да бъдат сведени до най-малко, като се има поради повода за рецесията, само че в по-дългосрочен проект всяка страна би трябвало да постави ред в своите финанси.
Каквото бъде контрактувано от министрите на финансите, ще отиде при водачите на Европейски Съюз, които се чака да проведат видеоконференция по-късно през април.
Обсъжда се и инструмент за разпределяне на заеми от Европейската капиталова банка (ЕИБ) за поддръжка на дребни и междинни предприятия и гаранционен фонд за някои национални схеми за битка с безработицата, които ще се управляват от Европейската комисия.
Още: " Коронавирус: Пикове на разболели се в Съединени американски щати и Русия, в Китай честват отварянето на Ухан "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР