Министрите на финансите на ЕС намерха снощи помирително решение в

...
Министрите на финансите на ЕС намерха снощи помирително решение в
Коментари Харесай

Еврогрупата погреба коронаоблигациите, но намери 540 млрд. евро за заеми

Министрите на финансите на Европейски Съюз намерха нощес помирително решение в размер на 540 милиарда евро преференциални заеми за битка с икономическата рецесия, провокирана от ковид, само че изхвърлиха от речника си " корона облигациите ", за които упорстваха страните от южната част на контиента. Северните страни, водени от Нидерландия, застанаха единни против предлагането за шерване на задълженията.

В признатия след тридневни разногласия отчет се изброяват с неразбираеми формулировки няколко посоки, по които ще се работи за ограничение на последствията от рецесията, която може да коства на съюза до края на годината над 1 трилион евро. Сред ограниченията са както към този момент оповестените от Европейската комисия за пренастройване на европейския бюджет и за подкрепяне на дребните и междинни предприятия, по този начин и желанията по линия на банковото кредтиране.

Европейската капиталова банка ще сътвори фонд в размер на 200 милиарда евро. Отделно Европейският избавителен проект за битка с пандемията ще даде достъп на страните до 240 милиарда евро, които обаче ще могат да се употребяват съответно за подсилване на опазването на здравето. Тези пари също няма да са безплатна помощ, а ще са преференциални заеми. Но достъпът до тях ще бъде бърз и би трябвало да са разполагаем до две седмици.

.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР