Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните

...
Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните
Коментари Харесай

Финансовите ръководители от Г-20 подчертаха засилването на напрежението в търговията

Министрите на финансите и шефовете на централните банки на страните от Г-20 подчертаха, че напрежението в геополитиката и търговията се е засилило, което покачва рисковете пред ускоряването на международния напредък. Те обаче не приканиха за решение на задълбочаващия се американско-китайски спор, съобщи Ройтерс.

След едни не леки договаряния, които можеше да не доведат до заключителна декларация, финансовите министри и централните банкери от Г-20 потвърдиха на срещата си в японския град Фукуока употребяваните при срещата на върха на групата в Буенос Айрес през декември формулировки, предлагащи умерена поддръжка за една многостранна комерсиална система, основаваща се на правила.

Световният напредък наподобява се стабилизира и се чака да се съживи умерено по-късно тази година и следващата година. Това се показва в официалното съобщение на финансовите министри след приключването на срещата им.

Растежът обаче остава невисок с опасности към намаляване. Най-същественото - комерсиалното и геополитическото напрежение се ускориха. Ще продължим да търсим решение на тези опасности и сме подготвени да предприемем спомагателни ограничения, се декларира още в заключителния документ.

-->

Централният банкер на Германия Йенс Вайдман сподели след срещата, че комерсиалният спор сред Съединени американски щати и Китай може да понижи международната търговия с 1 % в средносрочен проект. По думите му световната стопанска система страда доста от несигурността . Германската стопанска система може леко да се свие през второто тримесечие, само че не са нужни ограничения за стимулирането й, добави Вайдман.

Управляващият шеф на МВФ Кристин Лагард прикани най-големите стопански системи от Г-20 да трансфорат намаляването на напрежениет о в търговията в собствен приоритет, с цел да понижат рисковете за световния напредък, съобщи Ройтерс.

Срещнахме се в миг, когато международната стопанска система демонстрира предварителни признаци за стабилизиране и усилване на растежа. Това са положителни вести, само че пътят, който ни чака, продължава да е изпълнен с неустановеност и опасности, сподели Лагард след срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки от Г-20 в японския град Фукуока. Подчертавам, че с цел да бъдат смекчени тези опасности, основният ни приоритет би трябвало да е уреждането на сегашните търговски напрежения, в това число премахването на съществуващите митнически цени и избягването на нови, сподели Лагард. Тя добави, че е належащо да се работи и за модернизиране на интернационалната комерсиална система.

В признатата на срещата на финансовите министри от Г-20 декларация се приказва още за нуждата от ускорение на работата за основаване на по-ефикасна система за данъчно облагане на огромните цифрови компании , съобщи ТАСС.

Целта е през 2020 година да е направен специфичен документ по този въпрос. Най-активни последователи на въвеждането на така наречен дигитален налог са Франция и Англия. Те желаят многонационалните цифрови корпорации като Амазон (Amazon), Епъл (Apple), Facebook (Facebook) и Google (Google) да заплащат налози в страните, където получават главните си облаги , а не в страните, на чиято територия се намират централите им.

В заключителния документ се отбелязва още, че съгласно страните от Г-20 сегашната обстановка с криптовалутите не съставлява заплаха за международната стопанска система, само че се резервират рисковете, свързани с потреблението на тези валути за незаконни цели, заяви ТАСС.

Сред посочените опасности са незадоволителната отбраната на потребителите и вложителите , прането на пари и финансирането на тероризма.

Освен това в декларацията се отбелязва нуждата да се обезпечи бистрота на кредитирането и надзор на дълговите отговорности в границите на инфраструктурните планове в разрастващите се страни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР