Министрите на енергетиката в Европейския съюз постигнаха политическо споразумение за

...
Министрите на енергетиката в Европейския съюз постигнаха политическо споразумение за
Коментари Харесай

Енергийните министри в ЕС договориха намаляване на консумацията на ток с 10% - Икономика

Министрите на енергетиката в Европейския съюз реализираха политическо съглашение за непринудено понижаване на брутната консумация на ток с 10% и с 5 на 100 по време на пиковите часове от 1 декември до края на март 2023 година, съобщи БНР. 

Съветът на Европейски Съюз реализира единодушие да се сложи таван на приходите от 180 евро за мегаватчас за производителите на ток, в това число и медиаторите, които употребяват така наречен " инфрамаргинални " технологии като възобновими източници, нуклеарна сила и лигнитни въглища.

Страните членки реализираха единодушие за въвеждане на краткотрайна солидарна вноска от облагите на сдруженията, преработващи недопечен нефт, природен газ, въглища и рафинериите. Тя ще се пресмята въз основата на облагаемите облаги, както е регламентирано в националните данъчни закони за фискалната година 2022 и/или 2023-та, като в тази ситуация има 20 на 100 нарастване на междинните годишни облагаеми облаги по отношение на 2018-та година

Държавите ще могат да пренасочват тези вноски в помощ на семействата и компаниите за намаляване на следствията от високите цени на тока на дребно. Мерките са краткотрайни и изключителни. Те ще влязат в действие от 1 декември 2022 година и ще важат до края на 2023 г. 

Очаква се регламентът да бъде признат на писмена процедура при започване на октомври, след което да бъде оповестен в Официалния вестник на Европейски Съюз и да влезе в действие на идващия ден.

В Брюксел служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че в България ще бъдат разисквани ограничения за защита на " Турски поток " след гърмежите по " Северен поток " 1 и 2.

" Трябва да обсъдим дали сегашните ограничения по защита на газопроводите са задоволителни и вероятно по какъв начин бихме могли да повишим вниманието, обходите и сигурността на тези обекти, отчитайки, че в случай че резултатите покажат, че това е в действителност целеустремено деяние, евентуално има интерес по този начин инфраструктура да бъде отстранявана или краткотрайно извеждана от употреба ", сподели Христов.

След съвещанието той изясни, че страната ни упорства за таван върху цените на целия импорт на газ в Европейски Съюз. " Нашата позиция е, че в случай че се постанова такава мярка, би трябвало да бъде общо за всичкия газ, и налагане на рамки единствено за съветския газ - това съставлява глоба, а не е икономическа мярка за стабилизиране на пазара ", добави той и определи като " сериозна точка " въвеждането на таван или рамка за управление на цената на газа.

" Тук разногласието беше дали това да се наложи единствено върху съветският газ или общо за газа, който се употребява за ел. сила или газът, който се купува в Европа ", разяснява Христов. 

Очаквано през днешния ден енергийните министри от Европейски Съюз не реализираха съглашение по въпроса за налагането на таван на цените на природния газ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР