Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС са постигнали

...
Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС са постигнали
Коментари Харесай

Съвместни покупки на газ в ЕС – преди лятото на 2023 г

Министрите на енергетиката на страните членки на Европейски Съюз са постигнали кардинално единодушие взаимните покупки на газ да стартират преди началото на идващото лято, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, представен от Ройтерс. Той приказва след следващата неофициална среща на министрите на енергетиката в Прага.

Постигнато е и съглашение, че би трябвало да бъде създадена различна референтна цена на газа, посочи Сикела и добави, че доста от разликите сред страните членки са били преодолени. 

“Искаме да ускорим взаимните покупки и да използваме покупателната мощност на целия Европейски съюз, с цел да си подсигуряваме доставките за идната зима, която може да бъде даже още по-критична от актуалната. Призоваваме Европейската комисия да форсира работата по този въпрос ", сподели чешкият министър.

Пак на срещата в Прага стана ясно, че Европейска комисия към момента не е решила дали да предложи таван на цената на газа в границите на ограниченията, които ще показа идната седмица.

“През уикенда ще решим по какъв начин да продължим с налагането на пределни цени на силата ”, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Според Сикела идващият енергиен микс в Европейски Съюз ще бъде построен въз основа на ниското наличие на въглерод и възобновими енергийни източници (ВЕИ).
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР