Министрите на енергетиката на Гърция, Израел и Кипър подписаха в

...
Министрите на енергетиката на Гърция, Израел и Кипър подписаха в
Коментари Харесай

Гърция, Израел и Кипър подписаха за газопровода EastMed

Министрите на енергетиката на Гърция, Израел и Кипър подписаха в Атина контракта за създаване на Източносредиземноморския газопровод - EastMed, който ще доставя газ от Средиземно море към Европа, съобщи БНР. Трасето е с дължина 2000 километра.

На формалната гала при подписването участваха министър председателите на Гърция и Израел - Кириакос Мицотакис и Бенямин Нетаняху, както и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.

Гръцкият министър председател Мицотакис съобщи, че днешният ден дава старт на " значим план, който надвишава енергийния бранш ". Анастасиадис сложи акцента върху съдействието сред страните от Близкия Изток. От страна на Тел Авив министър председателят Нетаняху сподели, че Израел, Кипър и Гърция се трансформират в основни снабдители на енергийни източници за Европа.

България също ще може да получава газ от Източносредиземноморския газопровод след построяването на интерконектора Комотини-Стара Загора, осведомят гръцките медии.

Договорът включва опция за присъединение на други страни и прекачване на спомагателни количества природен газ.
 Сърбия приключи своя сегмент от тръбата за
Сърбия приключи своя сегмент от тръбата за " Турски поток "

Доставките на газ би трябвало да стартират преди края на април 2020 година

Според израелския специалист по геострагегия Авиноам Идан, новата тръба няма да е съперник на съветските доставки в Европейски Съюз и " няма потребност да се счита за огромна смяна в геополитическата динамичност на европейския енергиен пазар ".

Трасето на новия газопровод обаче не включва Турция , което провокира остра реакция от остаряла на Анкара.

Договорът беше подписан на фона на зародилото напрежение с Турция поради дейностите ѝ в района и морската договорка с Либия, която уголемява претенциите на Анкара към богати на газ морски региони. Откриването на залежи в Източното Средиземноморие провокира оживление в бранша и скандал сред Кипър и Турция.

Източносредиземноморският газопровод ще може да транспортира сред девет и 12 милиарда куб. м газ годишно от офшорни газови запаси сред Израел и Кипър до Гърция, а по-късно и до Италия, и други югоизточни европейски страни.
 Санкциите на Съединени американски щати против
Санкциите на Съединени американски щати против " Северен поток 2 " и " Турски поток " са в действие

Доналд Тръмп подписа бюджета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР