Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха споразумение за определяне на

...
Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха споразумение за определяне на
Коментари Харесай

ЕС постигна споразумение за таван на цената на газа от 180 евро/MWh

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз реализираха съглашение за установяване на таван на цените на природния газ в блока, оповестиха публични лица, като министърът на Малта съобщи, че прагът е 180 евро за мегаватчас.

" Говорим за ценови таван, избран на 180 евро ", съобщи министърът на енергетиката на Малта Мириам Дали. " Не беше елементарно да се реализира това. "

Споразумението отключва други ограничения за намаляване на енергийната рецесия, пред която е изправена Европа в резултат на войната на Русия в Украйна, в това число взаимни покупки на газ и предстоящ нов бенчмарк за ценообразуване на газа.

Споразумението постави завършек на четиримесечните разногласия сред държавите-членки.

Единият лагер искаше незабавно да понижи цените на газа, като ограничи размера на цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия.

Другата страна, водена от Германия, се притесняваше от прекомерно елементарно задействане на ценовия таван, което би могло да отблъсне доставките на полутечен природен газ (LNG) за по-доходоносните пазари в Азия.

В последна сметка Германия гласоподава в поддръжка на 180 евро, което е доста по-ниско от в началото препоръчаната от Европейската комисия граница от 275 евро, заяви посланик от Европейски Съюз.

Европейската референтна цена на природния газ, доставян по тръбопроводи, се търгуваше за малко под 112 евро за мегаватчас. През лятото тя за малко време се повиши до близо 340 евро за мегаватчас.

" Успяхме да реализираме доста значимо съглашение за тавана на цената на природния газ ", съобщи чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела, който председателстваше срещата в границите на председателството на страната му на Европейски Съюз.

" По този метод Европа ще разполага с пакет от ограничения, които ще ѝ оказват помощ да се приготви за идната зима и да отбрани жителите и предприятията от рискови съмнения в цените. "

Не стана ясно незабавно какви условия са свързани с контрактуваното ограничаване.

Комисията допусна, че то може да бъде задействано единствено в случай че праговата цена е била нарушена в продължение на две поредни седмици, а по-късно единствено в случай че цената на втечнения природен газ е останала над несъмнено равнище през по-голямата част от същия интервал.

" Не е елементарно да се разбере крайното му влияние, като се имат поради всички включени защитни ограничения ", написа в Туитър Симон Талиапиетра, специалист в мозъчния концерн Bruegel в Брюксел, който проучва енергийните въпроси на Европейски Съюз.

" Това не е сребърен патрон ", предизвести той, като съобщи, че страните от Европейски Съюз към момента би трябвало да понижат публичното и бизнес търсенето на сила, задвижвана с газ, и да се съсредоточат повече върху прехода към по-екологични източници. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР