Министрите Горанов и Караниколов, според слухове, са в кабинета от

...
Министрите Горанов и Караниколов, според слухове, са в кабинета от
Коментари Харесай

Петролната компания – тежък популизъм за наивници и премиер

Министрите Горанов и Караниколов, съгласно клюки, са в кабинета от „ квотата “ на Делян Пеевски. Точно те към този момент цяла седмица ни проглушиха ушите какъв брой са загрижени за нас и ще създадат Държавна петролна компания, с цел да ни продават на ниска цена гориво. Ако някой се върже на тези плиткоумия да отива на психиатър.
Няма в света държавни бензиностанции, които да контролират цените на пазара. Няма! В Унгария - дава се подобен образец от някои - страната има акции от сдружение, в което главен акционер е банка, която има и бизнес с петролни артикули. Нищо повече.

Една междинна бензиностанция се строи за към две години най-малко. Самото строителство може да стане и по-бързо, само че придобиването на документите е дълъг развой. Строежът коства към 1,5 млн евро. Горанов и Караниколов приказват за към 100 обекта. Сметката надвишава 300 млн лв.. Откъде?

Важен дирек в новата компания щели да бъдат складовите бази. Тези на Държавния запас – окей. А другите? Откъде?

Замисълът евентуално е напълно различен. Бившият миистър от кабинета „ Борисов 1 “ Трайчо Трайков повдигна завесата. Той загатна по бТВ, че е доста евентуално да се налеят пари в една компания и тя да се трансформира в рекламираната Държавна петролна компания (ДПК – евентуално към този момент е поръчано лого и рекламни материали…).

Точно това ще стане. Държавата ще налее милиони, с цел да придобие бензиностанциите и складовете на някоя от сегашните компании на пазара. Кой ще дефинира цената, по какви критерии – не е ясно.

Пълен парадокс е да се приказва, че посредством бензиностанциите си, страната щяла да детерминира цените на пазара. Това няма по какъв начин да стане, тъй като:

Държавата не има петролни находища;

Не има рафинерии;

Купува петрола, който ще продава на бензиностанциите. Не дефинира тя цената!

Ако внася недопечен нефт няма запас да го преработва.

Ще внася нефт извън на по-ниски цени? Това значи основаване на обособена компания, която да се занимава с комерсиална активност, превоз, лицензи, такси, митници и прочие Това работа на страната ли е?

Щели да зареждат и електрически автомобили. Това е смешно. Такива устройства има към този момент в гаражи, по улици, на бензиностанции.

И по какъв начин със 100 бензиностанции ще се контролират цените?

Подобен модел няма на никое място по света.

По логиката на Горанов&Караниколов страната би трябвало да сътвори Хлебарска компания, с цел да контролира цените на хляба.

Аптечна компания, хранително-вкусова компания и прочие Вижте по какъв начин Ангелкова управлява туризма, какви са резултатите и отношението на хората от сектора към нея и си представете какво ще стане с петролната компания. Освен в случай че задачата не е да се превъртят няколкостотин милиона в интерес на избран кръг. Не споделям, че е по този начин, само че на такова наподобява.

А най-смущаващо в цялата уйдурма е каканиженето и мълчанието на специалисти. Всички те са наясно за замислената скица, само че страхът ги сковава. Тъжно.

Караниколов се хвали, че нямало да се употребяват пари от бюджета. А от кое място? С какви пари ще се купят въпросните бензиностанции и бази за компанията?

Понеже към този момент са го решили – без публично разискване, - ще следим в профил. По следите на парите ще стигнем и до поръчителя на „ концепцията “. Не че не е прочут и в този момент, де.

Допускам, че министър председателят Борисов не е осведомен с детайлите на концепцията. Сега му изясняват, че обещанията за на ниска цена гориво печелят избори. Окей, само че не му споделят, че налетите стотици милиони може да потънат някъде. А това в обстановка като сегашната подсигурява протестен избор. Освен това създателите си вършат сметката някой различен да е отговорен, в случай че нещата се размиришат. А те ще се, повярвайте.

Държавата има всички благоприятни условия и мефанизми да управлява цените на пазара и спаването на разпоредбите. Има институции и структури. Това би трябвало да парви страната. Въпреки нея обаче монополът на една рафинерия, вносител и продавач е явен.

Популизмът е финален кей на олигархо-политическия мафиотски кръг у нас. Пробваха всичко, даже великодушни дарения. Но трябват свежи пари, с цел да се устоя креативният и изпълителен уред на модела. Но пари няма. И се пръкват причудливи хрумвания, сякаш в интерес на народа.

Истината е, че данъкоплатецът за създателите на сходни планове е последна грижа. За тях той е жалко копеле, цървул, човек с маска, манипулиран субект и евентуален обвинен. Обещай му с 10 стотинки по-евтин бензин и той самичък ще се качи на кънките. Затова коленете му са постоянно разранени… Падания и пълзене, рухване и пълзене – невъобразим подем.

Инж. Манол Веселинов

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР