Министри от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел атакуваха предложението

...
Министри от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел атакуваха предложението
Коментари Харесай

Трус в германското правителство заради старите дизели

Министри от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел нападнаха предлагането на социалдемократите да бъдат наложени санкции на автопроизводителите, които не съумеят да обезпечат ремонт на дизеловите коли, отваряйки нов фронт за конфликти в нежното съдружно държавно управление.

По-рано този месец държавното управление очерта проекти да понижи замърсяването от дизеловите коли, като изиска от производителите да предложат на притежателите дотации или поправки в опит да избегнат възбраните за шофиране в огромните градове като Берлин и Хамбург, написа Reuters.

Но другият сътрудник в обединението - социалдемократите желае да стигне по-далеч и да наложи санкции на автопроизводителите, които не съумеят да поправят коли със замърсяващи дизелови мотори.

Министърът на стопанската система Петер Алмайер от християндемократите на Меркел и министърът на превоза Андреас Шойер от баварския й съдружник ХСС изрично отхвърлиха концепцията, потвърждавайки, че евентуално е противозаконна.

" Глобите са оправдани съгласно немското законодателство, когато някой наруши правните си отговорности. Но имам подозрения дали този път е изпълним даже по силата на конституционното право ", сподели Алмайер пред радио Deutschlandfunk.

В изявление за всекидневника Bild Шойер отхвърли обвиняванията, че консерваторите щадят прекомерно немската автомобилна промишленост, в която работят над 1 милион души и чийто експорт генерира огромна част от продукцията на страната.

" Не съм представител на автомобилната промишленост ", сподели Шойер, призовавайки фирмите да възстановят изгубеното доверие. " Не мога да прокарам закон, който принуждава старите дизелови коли да излизат от улиците, тъй като са на пътя изцяло законно ", добави той.

Замърсяването от дизелови коли е обект на натоварен надзор, откакто през 2015 година колосът Volkswagen призна, че е употребявал незаконен програмен продукт за машинация на емисионни проби, предизвиквайки скандал, който му коства повече от 27 милиарда $.

Карстен Шнайдер, авторитетна фигура в редиците на социалдемократите, предложи автопроизводителите да бъдат глобявани до 5000 евро на транспортно средство, в случай че не извършат възстановителни поправки на по-стари дизелови коли.

Той се усъмни дали Шойер се занимава с казуса с нужната неотложност и съобщи, че министърът " не би трябвало да се държи по този начин, като че ли е основният продавач на коли в страната, а по-скоро като някой, който съставлява ползите на тези, които са купили дизелови коли ".

Сблъсъкът идва откакто обединението съвсем се разпадна на два пъти през последните месеци заради разногласия за имиграция и извънредно десни. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР