Министестерството на здравеопазването и университетската болница Свети Иван Рилски ще

...
Министестерството на здравеопазването и университетската болница Свети Иван Рилски ще
Коментари Харесай

МЗ и болница Иван Рилски ще развиват мрежа от центрове за мозъчно-съдови заболявания

Министестерството на опазването на здравето и университетската болница " Свети Иван Рилски " ще си сътрудничат за построяването на мрежа от центрове за интервенции на мозъчно-съдови болести. Това стана ясво в четвъртък при откриването на нов бипланов ангиограф, който е последно потомство техника за ендоваскуларни мозъчни процедури.

Благодарение на него повече от 500 пациента годишно ще могат да получават здравна помощ на международно равнище в България, сподели здравният министър проф. Костадин Ангелов. Апаратът е закупен със средства, обезпечени от Министерството на здравеопазването, в размер на близо 2.4 млн. лева

Ангиографът е окомплектован с всички стратегии и принадлежности за невро-насочени интервенции, позволяващи осъществяването на целия набор ендоваскуларни мозъчни процедури. До този миг в света има към 250 такива апарата, от които 80 в Европа, а на Балканите и в Югоизточна Европа единствено на две места – в България и Словения.

С новата инсталация се получават най-прецизни висококачествени облици при допустимо най-ниска радиационна доза, което е изключително значимо при дълги и комплицирани процедури, при които рентгеновото натоварване за пациентите и личния състав се усилва, стана ясно от думите на здравния министър.

" Освен за пациентите, тази нова неповторима облага е от основно значение и за професионалното развиване на медицинските експерти. Чрез закупуване на фантоми доцент Станимир Сираков и екипът му биха могли да основат център за образование на територията на УМБАЛ " Св. Иван Рилски ". На тях ще бъдат подготвени експерти от цялата страна, което в следствие ще разреши развиването на мрежа от центрове за интервенции на мозъчно-съдови болести на всички места в България. Министерството на здравеопазването ще спомага с разновидности за обезпечаване финансирането на фантомите “, добави още здравният министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР