Министерството на селското и горското стопанство на Финландия е внесло Азиатската

...
Министерството на
селското и горското стопанство на Финландия е внесло Азиатската
Коментари Харесай

Финландия забрани шипката

Министерството на селското и горското стопанство на Финландия е внесло Азиатската шипка (Rosa rugosa) в листата на нездравословните и инвазивни типове растения. Вносът в страната и продажбата са неразрешени от 1 юни, оповестяват от ведомството.

„ Забраната за импорт и продажба на шипка влиза в действие от 1 юни, само че след тригодишен преходен период " - се споделя в прессъобщението, представено от РИА Новости.

Растението се е появило в страната през 90-те години на предишния век и незабавно се разпространило повсеместно. Властите призовават през идващите три години да се унищожат шипковите шубраци в градините, по плажовете, в канавките край пътя. Препоръчва се дребните шубраци да се изкореняват ръчно, а за разпродажба на по-големите площи с шипкови шубраци да се употребява спициална техника.

Със същото постановление Финландия забрани да се отглеждат, популяризират и продават хибриди между вълк и куче – куче-вълк. Мелезите, които обаче към този момент са в наличност като домашни животни преди 1 юни, ще бъдат държани до края на живота им. Във Финландия сега има към 1000 куче-вълка.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР