„Министерството на земеделието започна проверки в 17-те склада, от които

...
„Министерството на земеделието започна проверки в 17-те склада, от които
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов в Благоевград: Складовете за директна продажба на дърва за огрев гарантират своевременна доставка за населението 

„ Министерството на земеделието стартира инспекции в 17-те склада, от които държавните горски стопанства продават дърва за огрев непосредствено за да бъде обезпечена доставката на дървесина за локалното население и то на цена, която е търпима “. Това сподели министърът на земеделието доктор Иван Иванов, който посети един от складовете в държавен горски разсадник „ Къщата “ в гр. Благоевград.

„ Целта ни е да обезпечим както този отоплителен сезон, по този начин и идващия “, сподели той.

Министърът уточни, че е планувано да има още 39 такива склада на територията на цялата страна, като общият им брой ще стане 56, с наклонност да набъбнат.

„ Основната им цел е те да подсигуряват своевременна доставка на дървесина за локалното население по подобен метод, че да се избегнат спекулациите с цените, на които бяхме очевидци всички в края на предходната година “, сподели министърът като напомни.

Той беше безапелационен, че това няма да е съперник на частния бизнес, тъй като добивът на дървесина и продажбата й на локалното население е част от активността на държавните горски предприятия.

„ Това, което може да се случи, е самите прекупвачи да се ориентират пазарно и да престане тази далавера в последните месеци – дървесината да доближи 160 лева на кубик, което за приходите на пенсионерите е недостижима цена. Нашата цел е не да изкривяваме пазара, в противен случай, да дадем опция на хората с ниски приходи да получат отопление “, сподели той.

Министър Иванов добави, че са създадени два разновидността са доставяне на популацията с дърва - напряко от склада или те да се доставят до домовете.

„ Целта е да се избегнат медиатори. Сега ще се заплаща непосредствено на чиновниците от държавните горски стопанства, с цел да няма злоупотреби “, сподели той.

Министърът на земеделието съобщи, че държавните горски стопанства ще закупят техника със средства от приходите си, това е част от тяхната обществена функционалност, като ще се търси баланс сред тяхната потребност, разноските, които би трябвало да създадат и резултата, който би трябвало да реализират.

Той сподели още, че се чака с подхванатите дейности да се реализира изсветляване на бранша.

„ На първо място осигуряваме това локално население, което се дава по лист от кметовете. Разработваме механизъм и жители да могат да купуват до избран предел “, разясни земеделският министър. Той уточни, че в този момент има сигнали за злоупотреби при заплащането на дървата за огрев на кметовете.

Министър Иванов посочи, че се изисква хората да са поданици по непрекъснат адрес на обитаемото място и описът да е удостоверен от кмета.

Директорът на Югозападното държавно дружество инж. Дамян Дамянов сподели, че дървата в повереното стопанство се заплащат непосредствено на чиновниците на държавните горски стопанства против съответния документ. По думите му цената на дървата за огрев в складовете е съвсем идентична, като с разноските за превоз се движи към 90 лева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР