Министерството на земеделието ще възобнови изработването на стратегия за лозаро-винарския

...
Министерството на земеделието ще възобнови изработването на стратегия за лозаро-винарския
Коментари Харесай

Министър Гечев: Подпомагането за лозарите ще достигне 2062 лева на хектар тази година, а с включени плащания по агроекология – 3602 лева

Министерството на земеделието ще възобнови изработването на тактика за лозаро-винарския бранш и на стандартизирани софтуерни карти

Подпомагането за лозарите ще доближи 2062 лв. на хектар тази година, а за тези от тях, които получават и агроекологични заплащания по Програмата за развиване на селските региони, сумата доближава до 3602 лв.. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев, който се срещна през днешния ден с протестиращи лозари, дружно със заместник-министрите Тодор Джиков, Крум Неделков, Георги Събев и Валентин Чамбов.

В диалог с лозарите агроминистърът беше безапелационен, че те ще получат в границите на годината в допълнение от плануваното подкрепяне от към 50 лева/дка – 32 лв. от остатъка от държавната помощ поради съветската експанзия против Украйна и 18 лв. от изключителната мярка от Програмата за развиване на селските региони за подкрепяне на земеделските производители за справяне още веднъж с външнополитическите последствия.

Министър Явор Гечев заяви, че ще се възобнови изработването на тактика за лозаро-винарския бранш и на стандартизирани софтуерни карти, които ще са настояща и справедлива база за заплащанията към земеделските стопани – животновъди и растениевъди. Той осведоми производителите, че тактиката за лозарството цели да има цялостна визия за развиването на бранша, както и той да стане резистентен и конкурентоспособен, да работи в посока маркетинг и коопериране. По предложение на представителите на сектора съвещанието на работната група ще бъде идващия четвъртък, с цел да се стартира дейна работа по завършване на документа.

Предвижда се изработването на 52 софтуерни карти, които ще зададат стандарт при изчисляването на разноските в земеделието – цената на труда, торове, препарати и ще подсигуряват съразмерно систематизиране на средствата в агросектора, като окончателният вид ще бъде координиран със стопаните.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР