Министерството на земеделието ще подкрепи искането на хлебопроизводителите за намалена

...
Министерството на земеделието ще подкрепи искането на хлебопроизводителите за намалена
Коментари Харесай

Ще подкрепим намален ДДС за всички основни хранителни продукти

Министерството на земеделието ще поддържа настояването на хлебопроизводителите за понижена ставка на Данък добавена стойност за всички съществени хранителни артикули – това сподели пред журналисти  отрасловият министър Иван Иванов.

Предложението е за 9% налог върху храните от така наречен дребна потребителска кошница.

" Гарантирам, че ще положа оптимални старания това нещо да се случи. Това е нашата политика, само че въпреки всичко решението ще се вземе в съдружен формат ", зарече се министърът.

" Като партия ние поддържаме намаляването на Данък добавена стойност и това е залегнало в нашата предизборна стратегия - тъй че, за себе си подсигурявам това нещо и за представителите на Българска социалистическа партия в държавното управление ", допълни Иванов.

Следващата седмица земеделският министър ще се срещне с представители на огромните хранителни вериги у нас, с цел да обсъдят благоприятни условия за предложение на  повече български храни по щандовете на веригите. 

„ Ще оцелеят компании, които са енергоспестителни,които имат съвременно произвеждане, които имат финансови ресурси, които поддържат квалифицирана работна ръка, които имат сигурен пазар. Тъй като работим в обстановка на форсмажор, най-големия удар ще поемат дребните квартални пекарни, които нямат финансови запаси, с цел да покрият трупащи се загуби “, съобщи през вчерашния ден пред БНР Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите ѝ свиващият се бюджет за подготвени закуски ще се отрази неизбежно на дребните производители, които имат тъкмо избран подбор. 

Хлебопроизводството и сладкарството са най-енергоемкият отрасъл в преработвателната индустрия. Хлябът се създава най-вече вечер, уточни Кукушева.

„ Ако силата се повиши в границите на 400%, синьото гориво се повиши 500%. При нас двата енергоизточника са структуроопределящи за цената на хляба “, добави тя.

За първи път от години цената на звук брашно е трансферирала 1000 лв., изясни Кукушева.

Голямото количество годишна продукция не дефинира цената на пшеницата, тя е борсова стока, а в резултат на пандемията и напечатаните пари има доста свободни пари, които търсят артикули, добави Мариана Кукушева.

Според нея е мит заиграването с грамажа на хляба.

„ Намаляването на грамажа с 20 до 50 грама едва ли би могъл да реши въпроса с декапитализацията на съответният хлебопроизводител “, разяснява Кукушева, като не отхвърли, че има и такива опити.

Опаковките също са поскъпнали, а придвижването в цената на солта е от 12 стотинки до 1.60 лв., означи тя.

Мариана Кукушева е черноглед, че браншът ще оцелее 100% под напора на високите цени.

Кукушева напомни предлагането да бъде въведен 9% Данък добавена стойност за всички храни у нас. „ Потребителят заслужава тази обществена стъпка “, добави тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР