Министерството на земеделието разработва нови изисквания за колбасите, за да

...
Министерството на земеделието разработва нови изисквания за колбасите, за да
Коментари Харесай

Министерството на земеделието подготвя изисквания за съдържанието на месото в колбасите

Министерството на земеделието създава нови условия за саламите, с цел да се избегне двойният стандарт. Проектонаредбите плануват да бъде разказано точното наличие на месо в саламите, оповестява " Нова телевизия ". Промени се готвят и за други артикули.

Предвижда се кренвиршите да имат най-малко 50% месо. Подобни ще са условията за наденицата и другите типове салами. За каймата наличието на месо ще би трябвало да е най-малко 70- 80%. Все още не е решено дали ще има условия и за безалкохолни питиета, шоколади и други типове храни.

За да е несъмнено, че кренвиршите, луканката или пък наденицата са от месо, от земеделското министерство ще плануват съответни условия за всеки артикул. На пазара ще останат и другите артикули – с по-малко месо или пък напълно без месо.

" Чрез документите на производителите, която се изисква сега за всеки артикул, би трябвало да има създадена техническа документи и да е упоменато количеството на всички съставки, които се съдържат в продукта. В тези документи би трябвало да е препоръчан и способ за разбор, по който тези съставки се откриват ", изясни доктор Димитър Димитров от министерството на земеделието в ефира на " Нова телевизия ".

Той сподели, че сега не може да се каже с акуратност процентът на месо, който ще бъде наложителен за всеки месен артикул, като уточни за образец Англия, където наденицата съдържа най-малко 32% свинско месо, а в случай че на етикета е написано наличие на телешко месо, то би трябвало да бъде не по-малко от 30% телешко месо.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР