Министерството на земеделието размразява схемата за биопроизводство с 40 млн.

...
Министерството на земеделието размразява схемата за биопроизводство с 40 млн.
Коментари Харесай

Размразяват се 40 млн. евросубсидии за биофермери

Министерството на земеделието размразява схемата за биопроизводство с 40 млн. евро. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева на международното ревю " Зелена седмица “ в Берлин при откриването на българския щанд. 19 български компании, главно биопроизводители, показват страната ни.

През последните три години нямаше банкет по мярката за биоземеделие на Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Мораториумът беше натрапен от служебния министър на земеделието Христо Бозуков и удължен от приемника му Румен Порожанов. Оправданието беше, че няма пари. Съмненията бяха, че част от средствата се източват от мними биоземеделци посредством така наречен скица " непрекъснато затревени площи ", по която не правиш нищо, само че тъй като живеят предпазени птици получаваш милиони. Както нагледно се изрази ексминистър Бозуков " гъските изядоха евросубсидиите ".

Това не даваше опция на към половината от записаните биопроизводители у нас да получат европейско финансиране. Около 6000 са записаните биопроизводители, от които едвам 2818 получават евросубсидии, демонстрират данните на земеделското министерство.

С цел преустановяване на злоупотребите и след разбор на мярка 11 " Биологично земеделие " се вършат няколко основни промени, като новите правила ще важат отсега нататък.

Постоянно затревени площи отпадат от биоподпомагане
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР