Министерството на земеделието и храните е разработило допълнителни изисквания при

...
Министерството на земеделието и храните е разработило допълнителни изисквания при
Коментари Харесай

МЗХГ с нови правила за отглеждане на свине и птици заради африканската чума

Министерството на земеделието и храните е създало спомагателни условия при развъждането на прасета в персоналните стопанства, фамилните и индустриалните ферми , с които да се минимизират рисковете от навлизане и разпространяване на заразни болести. повода са огромните загуби за свиневъдството от африканската чума. Мерките са разказани в промени на Наредба № 44 от 2006 година за ветеринарномедицинските условия към животновъдните обекти, която е препоръчана на публично разискване, оповестяват от МЗХГ.
Новите правила се чакаха откакто министър Десислава Танева разгласи, че рецесията с африканската чума по свинете е свършила, само че компликациите занапред предстоят, тъй като производството на свинско месо в страната би трябвало да става при нови ограничения за биосигурност. Очакванията от стопаните бяха, че те ще натоварят в допълнение бизнеса след тежката битка с чумата.
„ Трудностите предстоят по отношение на използването на правила, ограничения, правила във всяка част от тази верига, социална, която визира развъждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния консуматор, в това число и ловната общественост, защото другият контейнер главен на разпространяването на заболяването е дивата свиня... с цел да имаме национално произвеждане на свинско месо,следва да осъзнаем, че това към този момент би трябвало да става при други правила на хигиена, ограничения за биосигурност, които би трябвало да разберем, научим и прилагаме по съзнание, а не по това да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, в случай че единствено се отчитаме, ние няма по какъв начин да чакаме, че ще има резултат “, изясни на 1 октомври министър Танева.
Новите моменти при персоналните стопанства са свързани с понижаване на броя на отглежданите прасета от пет на три, като предназначението на животните би трябвало да бъде единствено за угояване. При тези обекти е належащо да се обособят ограждения за биологична сигурност, както и обезпечаване на непрекъснат достъп до вода. Трябва да има и място за предпазване и обеззаразяване на тор и място или оборудване за стерилизация.
Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 прасета майки и приплодите им, само че не повече от 200 броя прасета общо. Въвеждат се и условия, свързани с установяване на повърхност, фронт на хранене, достъп на хора и животни, стерилизация и предпазване на тор.
При фамилни и индустриални ферми би трябвало да има обособени места и/или уреди за предпазване на фуража, които би трябвало да са покрити и заградени. Всяка постройка за развъждане на животните би трябвало да има филтър, помещение или място на изхода за разчистване, измиване и стерилизация на транспортни средства. Животновъдните обекти – пасища, също би трябвало да имат ограждения, осигуряващи сигурност, навеси, уреди за бързо залавяне и фиксиране на животни. Всички отвори в индустриалните ферми за прасета би трябвало да са обезопасени с мрежи. В случай, когато в обекти, животни се разпределят в две или повече независими индустриални групи, е належащо да се вкарат обособени ограничения за биосигурност за всяка група.
Собствениците на люпилни и животновъдни обекти с промишлен темперамент за развъждане на птици и прасета и фамилна плантация за прасета се задължават да имат направени самостоятелен проект за биосигурност. В него би трябвало да са избрани сериозните контролни точки в обекта и процедури за тяхното ръководство. Необходимо е стопаните да имат проект за използване на незабавни ограничения при констатиране на заразно заболяване, утвърдени от БАБХ.
С цел повишение на биосигурността в обектите за прасета, е належащо да се подхващат ограничения за ограничение достъпа на външни лица във фермите, изключително за тези, които правят стерилизация, дезинсекция и дератизация в животновъдните обекти. Същото се отнася и за обекти за развъждане на птици и люпилните във връзка със болестта „ Инфлуенца по птиците “. Предвидено е люпилните и животновъдните обекти с промишлен темперамент за развъждане на птици и прасета да имат стратегия за разчистване, стерилизация, дезинсекция и дератизация, утвърдена от БАБХ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР